Promocija makedonske hrane i pića

21. septembra 2011. 058.ba

Promocija makedonske hrane i pića

U Centru za kulturu i informisanje održana je promocija makedonske (kruševske) hrane i vina. Fočaci su imali priliku da degustiraju specijalitete tipične za Makedoniju i za Kruševo kao što su gravče na tavče, furnarinku iz pećnice, čomlek, sarmu od lozovog lista, pljeskavicu pod vršnik, sirenje iz furne, kruševsku pitu od praziliku sa sirom, pituličarku, razne vrste ajvara, više vrsta salata i jela od paprike, povrće spremljeno na više načina, više vrsta slatkiša, flambirane jabuke, lubenice i kajsiju.

Uz makedonsku hranu nezaobilazno je vino. U Foči je degustirano crno i bijelo vinarije Tikveš.

Promocija makedonske hrane i pića

Tokom promocije hrane i vina, prijatelji iz Kruševa su nam predstavili i djelić atmosfere manifestacije Kruševo Etno grad. Manifestacija Kruševo Etno grad zaštićena je UNESCO-ovim odjelom za kulturu sa sjedištem u Veneciji, a održava se već tri godine i traje po mjesec dana. Njen osnovni cilj je čuvanje tradicionalnih vrijednosti, običaja i načina života od prije stotinu godina. A na promociji hrane i vina u Foči predstavljeni su gospodja i gospodin iz Etno grada.

Nakon promocije hrane i vina na gradskom trgu je održan zajednički koncert kulturno-umjetničkih društava “Naum Naumovski Borče” iz Kruševa i “Vila” iz Foče.

U programu je učestvovao i Božidar Vrećo solista iz Foče.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,