Rasipaju novac na putovanja, a štede na najugroženijima

30. septembra 2011. 058.ba

Foča-panorama

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča na jučerašnjoj redovnoj septembarskoj sjednici nisu usvojili izvještaj o izvršenju budžeta opštine Foča za prvih šest mjeseci ove godine.

Odbornici su najviše kritikovali izvršnu vlast sa načelnikom opštine Zdravkom Krsmanovićem na čelu da „troše na svoju ruku“ i zanemaruju socijalne kategorije.

Od ukupnog iznosa budžeta koji za 2011. godinu iznosi 9,1 milion maraka, Opština Foča je u prvom polugodištu utrošila 3,39 miliona KM.

Najviše je utrošeno za plate i naknade troškova zaposlenih i Skupštine opštine i to 944.000 maraka, rashodi za robu i usluge u koje spadaju stručne usluge, putovanja i smještaj, režijski materijal, održavanje javnih površina iznosili su 831.608 maraka, za otplatu dugova izdvojeno je 240.385 KM, dok je na socijalnu zaštitu utrošeno samo 187.000 maraka, što je jedva 30 odsto od ukupnih planiranih sredstava za ove namjene.

Iako je priliv sredstava u budžet opštine pozitivan i evidentan suficit i pokriven dug iz prethodne godine, odbornici su se najviše usprotivili što su nove stavke uvrštene na trošak iz budžeta, dok se na najugroženijima štedi.

Tako se odjednom na trošku budžeta opštine našao i Međunarodni omladinski turnir „Football friends“ Foča koji je održan u maju ove godine i za koji je izdvojeno čak 61.434 marke.

– Nova stavka, turnir „Football friends“, uvrštena je na budžet bez skupštinske odluke – istakao je Ljubiša Ivanović, odbornik u Klubu SNSD-a SO Foča.

Gordan Mastilo, odbornik SDS-a, rekao je da sporni turnir u fudbalu nikako nije mogao toliko da košta kada ove godine nisu gostovale strane ekipe, kao što je to bilo prošle.

Radojica Mlađenović, odbornik DNS-a, rekao je da se troškovi fudbalskog turnira ne mogu knjižiti na budžet, jer se sredstva za njegovu organizaciju obezbjeđuju iz različitih donacija.

– Izvršna vlast opštine Foča najviše nipodaštava socijalne kategorije, a to su najugroženije kategorije ove opštine, dok na drugim stvarima poput putovanja, smještaja i dugova nimalo ne štedi – rekao je Mlađenović.

Izvršna vlast pravdala se da ne štedi na najugroženijima već da se radi i izmjenama u knjiženju i da zbog kašnjenja banaka u izvještaj nije uvršten trošak za ove namjene za jun, već će biti u izvještaju za drugo polugodište.

(Glas Srpske)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,