U cijelom gradu nema nijedne suvenirnice

24. septembra 2011. 058.ba

Foča-panorama

Osim što su turisti koji posjete Foču nezadovoljni saobraćajnom dostupnošću njenih destinacija i turističkom signalizacijom, našli su zamjerku i u prodaji i nedostatku suvenira.

Pokazala je to anketa koju je TO Foča sprovela prošle godine među svojim turistima.

Iako je suvenir značajan dio turističke ponude koji obogaćuje i donosi profit mnogi Fočaci tvrde da ne znaju ni kako suvenir grada izgleda.

– Stvarno ne znam ni da postoje, niti sam ih kada vidjela. Ne znam gdje da odem da ih kupim, niti gdje se prodaju – kaže Fočanka Marijana Popović.

Jedino prodajno mjesto gdje se mogu kupiti predmeti sa obilježjima grada je knjižara „Pergament“ koja nudi satove, privjeske, razglednice, šolje, majice, kasice i kačkete. Međutim, ovi predmeti se nikako ne mogu nazvati pravim suvenirima jer je na njima samo naslikan grb opštine Foča.

Iako je početkom ove godine Foča konačno dobila zvanične suvenire grada njihova prodaja i potražnja je neznatna.

– Ne samo da turisti nisu dolazili da kupuju suvenire, već smo i mi imali siromašnu ponudu u odnosu na neke druge suvenirnice. Radili smo samo šolje i tanjire – rekla je Dragana Ivanović, direktor TO Foča.

Ono što je najveći nedostatak u svemu je činjenica da u Foči ne postoji nijedna suvenirnica, štand, ni suvenir šop, gdje se mogu prodavati suveniri, drangulije i obilježja grada.

– Suveniri se mogu kupiti u prostorijama TO Foča, a planiramo da postavimo reklamu koja će ukazivati ljudima gdje će ih nabaviti – rekla je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima u toku ljetne sezone suveniri se mogu kupiti i u Rafting centru Bastasi, dok će u idućoj godini TO Foča upotpuniti njihovu ponudu i prodaju.

– Italijanska organizacija ‘Oksan’ izdvojiće novac za izgradnju Info centra u mjestu Brod na ulazu u Foču koji će biti predviđen za pružanje informacija turistima i za prodaju suvenira – najavila je Ivanovićeva.

Kustos fočanskog Muzeja Dragica Ćurčić, koja je bila član Komisije za izbor suvenira grada rekla je da je zainteresovanost stanovnika za suvenire veoma mala, ali i konkurenata za njihovu izradu.

– Izabrani suveniri grada su solidni, ali na svakom dominira više kombinovanih elemenata, što je potpuno suprotno jer na suveniru se nikada ne komponuje više obilježja – istakla je Ćurčićeva.

Pojasnila je i da suvenir mora sadržavati glavna obilježja grada poput prirodnog bogatstva ili ljepote, ili neki sačuvan kulturno-istorijski spomenik.

Drveni tanjir zvanični suvenir

Krajem prošle godine raspisan je prvi poziv za izbor suvenira Foče, ali prispjela rješenja nisu zadovoljila zahtjeve komisije, tako da je tada izabran samo suvenir za treće mjesto, stećak Gosta Milutina nađen u Humskom na području Foče. Poslije ponovnog raspisivanja konkursa izabran je zvanični suvenir grada drveni tanjir na kome je naslikan željeznički most kod Kazneno-popravnog zavoda u Foči iz austrougarskog doba, splav ispod njega i najviši vrh u BiH Maglić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,