U Strgačini kod Rudog i ove godine organizovan Kamp za osnovce iz 21 škole u BiH

07. septembra 2011. 058.ba

UČENJE KROZ DRUŽENJE

UCENJE-KROZ-DRUZENJE

Kao i prošle godine, tokom proteklog ljetnjeg raspusta Opštinska razvojna agencija iz Rudog, u saradnji sa Opštinom Rudo, organizovala je „Interkulturalni kamp Rudo-Strgačina“ u ovdašnjoj Mjesnoj zajednici Strgačina.

Po riječima koordinatora projekta, Ninoslava Prijovića, Kamp u Strgačini je organizovan uz pomoć i podršku međunarodnih organizacija UNDP, OEBS i UNICEF, te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, Ministarstva za obrazovanje i nauku Bosansko-Podrinskog kantona Goražde, Oružanih snaga BiH, Ministastva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-Dobojskog kantona i preduzeća „Klas“ d.d. Sarajevo.

-Prošlogodišnji Kamp je realizovan kroz Program „Kultura za razvoj MDG-F“, koji je finansiran od strane Španskog fonda za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva. U okviru javnog poziva odabrano je deset partnerskih opština, među kojima je i opština Rudo. Obzirom da projekat traje tri godine Kamp u Strgačini je održan i proteklog ljeta, od 1. juna do 27. avgusta, kaže Prijović i dodaje da je kroz njega prošlo preko 350 učenika iz raznih škola, raspoređenih u devet smjena.

U ovogodišnjem Kampu je učestvovala 21 škola iz cijele Bosne i Hercegovine, od toga 12 iz Federacije BiH, a devet iz Republike Srpske. Jednu smijenu činile su četri grupe od po deset đaka, uzrasta od šestog do devetog razreda. Osnovci su zajedno sa svojim nastavnicima u Strgačini, u potpuno renoviranoj nekadašnjoj školskoj zgradi, boravili po šest dana, a brigu o njima vodio je tim profesora i nastavnika, koji su bili edukatori i predavači.

UCENJE-KROZ-DRUZENJE

-Prevashodni cilj ovog projekta je da se poboljša interkulturalno razumijevanje među najmlađima. Postignutim rezultatima u Kampu Strgačina smo izuzetno zadovoljni, a nadamo se da će i drugi segmenti u okviru projekta koji se odnose na poboljšanje menadžmenta u kulturnim institucijama, obnovi značajnih kulturnih spomenika i poboljšanju pristupa interkulturalnom obrazovanju uspješno realizovati, naglašava Prijović.

On ističe da su aktivnosti u Kampu bile usmjerene na druženje djece iz različitih sredina kroz sportske, kulturne i edukativne sadržaje. Tokom boravka svake od devet smjena u Kampu su radile radionice na temu interkulturalizma i tolerancije, a organizovan je i boravak đaka u prirodi, uz snalaženje u prostoru, upoznavanje flore i faune, kao i strana svijeta.

-U okviru sportskih aktivnosti organizovana su takmičenja u malom fudbalu, odbojci i stonom tenisu, a nisu izostale ni zabavne aktivnosti, kao što su igre bez granica, karaoke takmičenje u pjevanju, kinđurijada i đačke žurke, kaže Prijović, dodajući da su organizovane i jednodnevne ekskurzije đaka opštinama Rudo i Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: