U Višegradu održan 6. Međunarodni sajam meda i pčelinjih proizvoda

14.09.2011.

sajam meda

USKORO BRENDIRANI VIŠEGRADSKI MED

U organizaciji lokalnog pčelarskog udruženja u holu višegradskog Doma kulture održan je Šesti po redu Međunarodni sajam meda, opreme i plečarskih proizvoda.

Na 25 štandova istaknutih pčelara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH  višegrađani su imali priliku kupiti po povoljnim cijenama med, proizvode na bazi meda, polen i propolis, pčelarsku opremu, te ljekobilje i suvenire članica sekcije kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

Po riječima člana uprave pčelarskog udruženja „Višegrad“, Radoja Tasića, ove godine na sajmu su izlagali pčelari iz Jagodine, Valjeva, Kosjerića, Požege, Prijepolja, Rudog, Goražda, Rogatice, Čačka, Priboja i Višegrada.

-Višegradsko udruženje ima 60 aktivnih člkanova, a tu je i veći broj pčelara koji se proizvodnjom meda bave iz hobija. Nastojimo da što prije ispunimo uslove kako bi „Višegradski med“ sa originalnim bar kodom, zbog svoje specifičnosti i ekološki čiste sredine, postao svojevrsni brend ovog Drinskog kraja, najavio je Tasić.

Na svečanosti otvaranja sajma, sa prigodnim programom nastupili su mališani iz višegradskog dječijeg obdaništa „Neven“, a potom je načelnik Višegrada Tomislav Popović uručio med članova Udruženja hendikepiranih i lica sa posebnim potrebama „Želje“ iz Višegrada, koji su darivali učesnici sajma.

nacelnik popovic-med za djecu sa posebnim potrebamaPopović je naglasio da je opština Višegrad u ovoj godini za razne podsticaje u poljoprivredi izdvojila 250.000 maraka namjenskih budžetskih sredstava.

-Tako smo nedavno višegradske pčelare stimulisali sa 11.000 maraka, čime je finansirana nabavka pogača za zimsku prehrane pčelinjih društava. Opština inače podržava ovakve manifestacije, koje doprinose ukupnoj afirmaciji naše lokalne zajednice, a finansirali smo i učešće dva višegradska pčelara na studijskom putovanju po Sloveniji, izjavio je Popović.

U sklopu sajma održan je okrugli sto na kome je bilo riječi o problematici sa kojom se susreću pčelari, uz naglasak na neravnopravan položaj i nelojalnu konkurenciju na tržištu, na kome se kupcima nudi nekvalitetan med.