Delegacija opštine Novo Goražde posjetila Poljsku opštinu Pivnićna

18. oktobra 2011. 058.ba

Delegacija opštine Novo Goražde posjetila Poljsku

ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA PREMA EVROPSKIM FONDOVIMA

NOVO GORAŽDE – U cilju nastavka već započete kulturne saradnje, te uspostavljanja privrednih veza delegacija opštine Novo Goražde, koju je predvodio načelnik Dalibor Nešković, boravila je u poljskoj opštini Pivnićna.

Posjeti je prethodilo ljetošnje učešće članova folklornog ansambla KUD-a „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda na poznatom Međunarodnom festivalu folklora u Novom Sonču. Predstavnici Poljske opštine Pivnićna nakon toga su sa svojim privrednicima boravili krajem ljeta u Novom Goraždu, kada je dogovoreno proširivanje međusobne privredne, turističke, kulturne i sportske saradnje.

-Imali smo niz sastanaka sa rukovodstvom opštine Pivnićna, na kojima je dogovoreno da se u narednom periodu sastavi i potpiše memorandum o saradnji naše dvije, po mnogo čemu, slične opštine. Planirana je saradnja u projektnim aktivnostima prema fondovima Evropske Komisije, pri čemu bi glavni partner bila Poljska kao članica Evropske Unije, pojašnjava Nešković.

On je najavio i veliki interes privrednika iz ovog dijela Poljske za ulaganja u organizovanje proizvodnje u slobodnim kapacitetima koje je ponudila opština Novo Goražde.

-Razgovarali smo i sa menadžmentom tamošnje fabrici sokova i mineralne vode „Pivnićanka“, zatim u fabrici stakla „Kristal“, te sa članovima udruženja preduzetnika, kaže Nešković.

U Pivnićnoj, inače, djeluje veoma aktivno Udruženje izviđača, koje u svom vlasništvu ima dom sa čitavom smještajnom infrastrukturom, u kome se za članove i đake organizuju kampovanja. Posredstvom ovog Udruženja je dogovoreno uzvratno kampovanje osnovaca ova dva grada.

-Opština Pivnićna je dobar primjer javno-privatnog partnerstva u brojnim projektima. Tako su u minulih desetak godina izgradili na desetine luksuznih hotela i staza za zimske sportove, koje su kompletno pokrivene sa topovima za pravljenje vještačkog snijega, obzirom da se nalaze na relativno malim nadmorskim visinama, između 600 i 1000 metara, precizira Nešković.

U opštini Pivnićga u toku su velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu, što se dobrim dijelom finansira sredstvima iz Evropskih fondova.

-Nadamo se da ćemo kroz zajedničke projekte, i to uz njihove stručne konsultante, uskoro aplicirati sa nekoliko zajedničkih projekata, najavio je Nešković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: