Delegacija opštine Novo Goražde posjetila Poljsku opštinu Pivnićna

18.10.2011.

Delegacija opštine Novo Goražde posjetila Poljsku

ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA PREMA EVROPSKIM FONDOVIMA

NOVO GORAŽDE – U cilju nastavka već započete kulturne saradnje, te uspostavljanja privrednih veza delegacija opštine Novo Goražde, koju je predvodio načelnik Dalibor Nešković, boravila je u poljskoj opštini Pivnićna.

Posjeti je prethodilo ljetošnje učešće članova folklornog ansambla KUD-a „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda na poznatom Međunarodnom festivalu folklora u Novom Sonču. Predstavnici Poljske opštine Pivnićna nakon toga su sa svojim privrednicima boravili krajem ljeta u Novom Goraždu, kada je dogovoreno proširivanje međusobne privredne, turističke, kulturne i sportske saradnje.

-Imali smo niz sastanaka sa rukovodstvom opštine Pivnićna, na kojima je dogovoreno da se u narednom periodu sastavi i potpiše memorandum o saradnji naše dvije, po mnogo čemu, slične opštine. Planirana je saradnja u projektnim aktivnostima prema fondovima Evropske Komisije, pri čemu bi glavni partner bila Poljska kao članica Evropske Unije, pojašnjava Nešković.

On je najavio i veliki interes privrednika iz ovog dijela Poljske za ulaganja u organizovanje proizvodnje u slobodnim kapacitetima koje je ponudila opština Novo Goražde.

-Razgovarali smo i sa menadžmentom tamošnje fabrici sokova i mineralne vode „Pivnićanka“, zatim u fabrici stakla „Kristal“, te sa članovima udruženja preduzetnika, kaže Nešković.

U Pivnićnoj, inače, djeluje veoma aktivno Udruženje izviđača, koje u svom vlasništvu ima dom sa čitavom smještajnom infrastrukturom, u kome se za članove i đake organizuju kampovanja. Posredstvom ovog Udruženja je dogovoreno uzvratno kampovanje osnovaca ova dva grada.

-Opština Pivnićna je dobar primjer javno-privatnog partnerstva u brojnim projektima. Tako su u minulih desetak godina izgradili na desetine luksuznih hotela i staza za zimske sportove, koje su kompletno pokrivene sa topovima za pravljenje vještačkog snijega, obzirom da se nalaze na relativno malim nadmorskim visinama, između 600 i 1000 metara, precizira Nešković.

U opštini Pivnićga u toku su velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu, što se dobrim dijelom finansira sredstvima iz Evropskih fondova.

-Nadamo se da ćemo kroz zajedničke projekte, i to uz njihove stručne konsultante, uskoro aplicirati sa nekoliko zajedničkih projekata, najavio je Nešković.