Djevojčicu sreća spasila od pada velike grane

03.10.2011.

Foča-panorama

FOČA – Kraj vrtića u fočanskom naselju Donje polje u petak naveče pala je grana sa kestenovog drveta. Iako je u to vrijeme bilo djece u okolini, nije bilo povrijeđenih, a jednu djevojčicu je samo sreća spasila.

Ovaj incident je zabrinuo roditelje čija djeca, da bi došla do škole, svakodnevno prolaze pored drvoreda, a to je i jedno od omiljenih okupljališta mladih Fočaka.

Petnaestogodišnja Ana Čančar, djevojčica koja je u to vrijeme sjedjela na podzidu ispod drveta, “za dlaku” je izbjegla povredu.

– Bukvalno pored glave mi je prošla grana, sama sreća je presudila da me nije zakačila. Mnogo su se uplašili i moji drugari, a posebno mališani koji se svaki dan igraju na tom mjestu – kaže Čančareva.

Iako je odlomljena grana više od sat bila na trotoaru, nikome od prolaznika, ali ni komunalnoj policiji pogotovo, nije palo na pamet da je pomjeri.

Prolaznici su je bukvalno preskakali, zaobilazili, da bi nešto kasnije granu samo sklonio u stranu, pored kontejnera, jedan od Fočaka čiji je automobil bio parkiran ispod kestena, da bi mogao da pomjeri svoje vozilo.

Mališani su iskoristili kestenove plodove za igru, a grana je kraj kontejnera stajala sve do nedjelje, kada su je uklonili komunalci. Radenka Prodanović, komunalni inspektor u Foči, kaže da im niko nije prijavio da je pala grana.

– Baš u tom dijelu grada zbog bezbjednosti djece koja se igraju u vrtiću i tuda prolaze na putu do škole, detaljno je urađeno potkresivanje starih stabala, posebno topola. U ponedjeljak ćemo preduzeti sve što je potrebno na sanaciji i uređenju kestenovih stabala – rekla je Prodanovićeva.

Slavko Đorđević, predsjednik MZ Donje polje kaže da je staro drveće, posebno kestenovo, koje je ove godine znatno rodilo, kritično i opasno za prolaznike.

– Veliki je broj kestenovih stabala koja su se savila od roda i svakodnevno prijete lomljenjem, a stara su oko 25 godina. Komunalna policija pod hitno treba da ih potkreše kao što su nedavno učinili s topolama – rekao je Đorđević.

On je istakao da mještani naselja imaju više razloga da strahuju za svoju djecu.

– Neprestano u vrtiću vandali uništavaju klupe, ljuljaške, kante za otpatke, posebno vikendom i noću – istakao je Đorđević i dodao da je nalazio u rijeci kraj vrtića polomljene ljuljaške i klackalice. On je apelovao na sve nadležne da se uključe u očuvanje javnog reda i mira u naselju Donje polje.

– Komunalna policija treba da obavi svoj posao na uređenju stabala i prostora, policija treba da uspostavlja red i mir i redovno kontroliše vrtić, posebno vikendom, a nastavnici i roditelji da podižu svijest djece o ekologiji, zaštiti životne sredine i nenasilju – apelovao je Đorđević.

Gađanje kestenjem

Gađanje kestenjem popularna je igra među dječicom i maloljetnicima u Foči. Tako je prošle godine od ove nimalo bezopasne dječije zanimacije polomljeno više vjetrobranskih stakala na automobilima.

(Glas Srpske)