Drina raj za ribolovce

02.10.2011.

Ribolovci na Drini

Ribolovačka staza u višegradskom naselju Dušče, već duže vrijeme mami ribolovce iz svih krajeva BiH i Srbije.

Staza koja se nalazi nedaleko od samog centra grada, nekih dvadesetak minuta hoda, predstavlja pravi raj za ljubitelje riblova. Inače, na ovoj stazi održavaju se redovna godišnja takmičenja u sportskom ribolovu u organizaciji ekološkog udruženja “Drinska jezera”, u okviru kojeg djeluje sekcija sportskih ribolovaca.

Ono što ovu stazu čini posebnom, jeste brojnost riblovaca koji skoro svaki vikend koriste da dođu na Drinu. Ni daljina od 120 kilometara, koliko ima od Lučana do Višegrada, nije spriječila Sretena Tasića, strastvenog ribolovca, inače rođenog u Višegradu, da svoje slobodno vrijeme provede u svom rodnom gradu.

“Ono što Drina može da ponudi ribolovcu, može malo koja rijeka na ovim prostorima. Iako imam priliku da svakodnevno lovim na Moravi koja mi se nalazi na dohvat ruke, ipak se bez razmišljanja uvek odlučim da dođem na Drinu”-kaže Tasić.

O ljepotama Drine, i bogatom ribljem fondu, nadaleko se čulo, pa tako više ni ne čudi da brojni ribolovci iz svih krajeva BiH i Srbije, ne mare za daljinu i vrijeme koje ih očekuje na Drini, a među njima su najbrojni oni koji dolaze iz Požege, Čačka, Užica, Sarajeva i Goražda.

Kako većina njih ističe, najvažinije je druženje na vodi, a ulov je manje bitan. Među njima, uvijek se nađe po neki šaljivdžija koji je zadužen za dobru atmosferu, a nije rijedak slučaj da se popije i po koja čašica domaće rakije.

Takođe, na ovoj prelijepoj stazi, do sada su organizovana i državna prvenstva Republike Srpske i BiH, kao i brojna kup takmičenja koja se nalaze u godišnjem kalendaru Ribolovačkog Saveza BiH.