Fekalije teku gradom

19. oktobra 2011. 058.ba

Fekalije teku gradomFOČA – Izlijevanje fekalija iz dotrajalih kanalizacionih cijevi i začepljeni odvodi površinskih voda dugogodišnji su problem u Foči koji je ovih dana poprimio nevjerovatne razmjere, tako da je Sokolskom ulicom u užem centru grada došlo do izlijevanja kanalizacije.

Sličan problem imaju i stanovnici ulica Petra Kočića i u Njegoševoj, gdje bi takođe trebalo da bude obnovljena kanalizaciona mreža.

Mještani Sokolske ulice kažu da fekalne vode, koje se slivaju od sportskog rekreativnog centra „Partizan“ do gradske pošte, ne samo što šire neprijatan miris, već predstavljaju opasan vid zaraze.

Miodrag Devedžić, vlasnik kuće ispred koje je, najblaže rečeno, „haos“, kaže da se već mjesec iz kanalizacionog odvoda izlijevaju fekalije.

– Ovo je strašno, nije bilo sedmice da se po dva-tri dana ne izlijeva kanalizacioni otpad. Nadležni ne čiste, a nesavjesni građani bacaju šta stignu pa se odvod još više začepljuje – ogorčen je Devedžić.

Dodatni problem je, priča Devedžić, i što je ova ulica jednosmjerna, ali je neko od stanovnika uklonio znak i sada teretna vozila saobraćaju njome.

– Kamioni i teretna vozila pritiskaju ove cijevi u rupu koja se dodatno još provaljuje – kaže Devedžić.

Ono što cjelokupnu situaciju čini još gorom je činjenica da se Sokolska ulica nalazi nadomak komunalnog preduzeća „Izvor“, čija je glavna briga čistoća grada.

U „Izvoru“ nismo mogli da dobijemo izjavu, jer oni su još, nebrigom opet nekih drugih nadležnih lica, 15 mjeseci bez upravljačkih organa, pa smo se obratili komunalnoj policiji.

– Prošle sedmice je u tri navrata došlo do zastoja kanalizacione mreže i odmah smo preduzimali mjere i naložili „Izvoru“ da ovaj kvar otklone, odnosno pročepe zastoj, što su i uradili. U ovom dijelu ulice kanalizacija je uskog grla koja se miješa sa oborinskim vodama i usljed toga dolazi do taloženja pijeska i začepljenja – kaže komunalni policajac Gordan Drakul.

Policajci kažu da je neophodna rekonstrukcija ovog dijela kanalizacione mreže, jer sa ovakvim cijevima svakih nekoliko dana i usljed kiša doći će do začepljenja i izlijevanja fekalija po ulicama.

– Preduzeće „Izvor“ nema u svom voznom parku mašinu za pročišćavanje kanalizacione mreže, tzv „vomu“, nego je potražuju od kolega iz Goražda na svakih dvadeset i nešto dana. To vozilo je neophodno kako bi se svakodnevno pročišćavala kanalizaciona mreža, ali ono i košta – rekao je Drakul.

Fekalne vode, upozorio je Drakul, opasne su po zdravlje stanovnika, te zbog toga komunalni policajci nalažu da se speru površine na kojima talog zaostaje. Pored toga, ljudi tim putem non-stop prolaze i obućom prenose sadržaj.

U opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje kažu da je neophodno u što kraćem roku nabaviti mašinu za pročišćavanje, ali ne preciziraju kada će je i ko nabaviti.

„Izvor“ bez direktora

Dok se problemi ne riješe Fočacima ostaje da se nadaju da će preduzeće „Izvor“ konačno dobiti upravljačke organe i kupiti mašinu za prečišćavanje i da će se načelnik Zdravko Krsmanović pojaviti na sjednici za izbor direktora.

– Ovo preduzeće radi bolje i profesionalnije nego ikada. Dok sve pripremimo, biće izabran i direktor preduzeća i to putem javnog konkursa, a ne političkom linijom – rekao je Krsmanović.

(Glas Srpske)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: