Formiran inicijativni odbor Euro regije Drina

03. oktobra 2011. 058.ba

FOČA - Euro regije Drina

FOČA – Na Drugim drinskim susretima koji su održani u Foči donešena je odluka za osnivanje Inicijativnog odbora Euro regije Drina u koji su ušli predstavnici opština: Foča, Goražde, Bijeljina, Novo Goražde, Bajina Bašta, Loznica, Bratunac i Ljubovija.

– Cilj je pojavljivanje pred evropskim fondovima. Drina se mora čuvati i potrebno je da se prema njoj sasvim drugačije odnosimo. Danas su Sarajevo, Podgorica, Banja Luka, Beograd, Mostar daleko od Drine i nedovoljno vode računa, ne znaju šta je Drina i lako je rasprodaju – istakao je Duško Tomić iz Dječije ambasade Međaši.

Predsjednik Mreže za ruralni razvoj Srbije koja ima kancelarije u svih 164 opštine u Srbiji Dejan Velimanović istakao je da se ova inicijativa mora proširiti i na civilni i privredni sektor.

– Ugradnja mjernih stanice za kvalitet vode je prva aktivnost koju moramo provesti. Ovo je sjajna stvar. Evropa traži regione. I još moram reći da moramo mijenjati prvo našu svijest, pa tek onda da ispunjavamo kriterije Evropske unije – kaže Veliminović.

Prema riječima Zdravka Krsmanovića načelnika opštine Foča sastanak je opravdao očekivanja, bilo je prisutno 14 opština iz sliva Drine i više predstavnika nevladinog sektora.

– Rijeka Drina mora biti javno dobro, sa kvalitetom vode na nivou pitke vode od izvora do ušća, što će stvoriti preduslove za razvoj poljoprivrede i turizma – rekao je Krsmanović.

Sledeći sastanak Inicijativnog odbora biće održan u Bratuncu, do kada će se pripremiti sva dokumenta za formiranje EURO REGIJE DRINA.

U okviru Drugih drinskih susreta na gradskom trgu u Foči organizovan je i sajam gdje su poljoprivrednici iz Foče, Goražda i Bijeljine izložili proizvode od voća i povrća.

Drugi drinski susreti završeni su spustom rijekom Drinom od Šćepan Polja do Bastaha dužine 6 km.

(Opština Foča)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: