Izgladnjele zvijeri usmrtile stado ovaca

07. oktobra 2011. 058.ba

"Pokolj na Zaborku"

ČAJNIČE- U selu Zaborak, koje je od Čajniča udaljeno dvadesetak kilometara, vukovi su prije dva dana, zaklali čitavo stado ovaca domaćina Rata Papića, koje je ovaj vrijedni seljak uz skromnu penziju, tri godine čuvao, uvećavao i tako izdržavao svoju porodicu.

Rato je ostao bez ičega, za samo jedan dan, a štetu od 2.500 maraka, nema ko da mu nadoknadi, jer stado nije bilo osigurano. Nesrećni čovjek, ne odvaja pogled od gomile usmrćenih ovaca, koje su hranile njegovu porodicu.

– „Šta da kažem, sve što sam stvarao proteklih godina, sada je ovde, pored potoka, razbacano po vodi i obližnjoj šumi. Ne mogu ni da ih zakopam, nemam snage“, govori Rato, a njegove riječi odnosi planina, po kojoj poslednjih godina, haraju čopori vukova.

Do sela Zaborak, koje je od Čajniča udaljeno dvadesetak kilometara, stiže se teško. Oko Ratove stare, ali uredno održavane kuće, izvijaju se stoljetne bukve. Na ovom selu, okruženom planinama, malo šta uspijeva, pa se ono malobrojno staračko stanovništvo, koje je ostalo, ili bolje reći, ovde opstalo, uglavnom bavi stočarstvom i poljoprivredom.

Da bi nesreća bila još veća, izgladnjeli čopor, upao je u stado ovog domaćina i medju ovcama napravio pokolj, te je tako smrtno stradalo šesnaest ovaca.

Stado nije bilo osigurano, pa Rato nema od koga da traži naplatu štete. U opštini kažu, da će pokušati sa pismenim zahtijevom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi na neki način pomogli ovoj porodici.

– „Opštinska komisija je obišla mjesto gdje se desio napad vukova na stado, gdje smo u obližnjoj šumi, kraj potoka, nadomak kuće domaćina, zatekli razbacane lešine 16 ovaca i konstatovali smo da su počinioci najvjerovatnije vukovi. Šteta je procijenjena na 2.500 maraka, te smo se s toga obratili Ministarstvu, tako da ćemo pokušati ovom domaćinu, koliko toliko umanjiti napravljenu štetu“, rekao je poljoprivredni inžinjer Miodrag Laković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,