Izlivanje fekalija iz dotrajalih kanalizacionih sistema prijeti zdravlju gradjana Čajniča

20.10.2011.

Izvor zaraze u ulici Serdar Janka Vukotića

ČAJNIČE- Već četiri mjeseca, u jednosmjernoj ulici “Serdar Janka Vukotića” u Čajniču, kojom kroz ovo mjesto saobraćaju teretna i druga vozila, a svakodnevno prolaze gradjani, pojavilo se udubljenje na cesti, čemu su uzrok dotrajale kanalizacione cijevi, iz kojih su se u poslednje vrijeme, počele izlivati fekalije, koje se šire po samom centru grada, a za sobom ostavljaju neprijatan miris i šire zarazu medju stanovništvom u ovom mjestu.

U Čajniču je uredjen vodovod i na zavidnom je nivou, medjutim, zapostavljena je kanalizaciona mreža, koju niko nije obnavljao dugi niz godina, osim što su kanalizacione odvode, po potrebi pročišćavali radnici JKP “1 Mart”, a koji danas nisu u mogućnosti, niti nadležni, da bi riješili ovaj gorući problem.

Oni u čijoj je nadležnosti održavanje kanalizacione mreže, odnosno JKP “Vrelo”, radili bi, ali ne posjeduju adekvatne mašine, niti opremu, kojom bi sanirali izvorište zaraze u ovom mjestu, na šta su gradjani posebno ogorčeni.

-“Ovo je katastrofa, kanalizacija se izliva po čitavom gradu, ne samo u ulici Serdar Janka Vukotića, već takodje i ispod same podzide pored Doma zdravlja, te u naselju Lazarevo, a mjesecima, niko ništa ne preduzima. Prijeti nam zaraza, jer ovakva, ovo ne može biti zdrava životna sredina, ako se ubrzo nešto ne riješi po ovom pitanju”, ogorčeno tvrde u Udruženju penzionera u Čajniču.

Fekalije se izlivaju i pored same fabrike “Rajske vode”, a oni u čijoj je obavezi održavanje čistoće i kanalizacione mreže u gradu, nisu u mogućnosti, da pročiste odvodne cijevi i riješe “ruglo” na sred ulice, radnici “Instelove” fabrike, preuzeće posao u svoje ruke.

U komunalnoj policiji tvrde, kako je pritisak gradjana, da bi se riješio ovaj problem, jako izražen poslednjih dana.

-“Gradjani nam se uzastopno žale na problem, koji su izazvale fekalije i otpadne vode poslednjih dana po ulicama u Čajniču. Postoji kod većine opravdana briga, jer su otvorena izvorišta zaraze u ulici Serdar Janka Vukotića”, rekao je komunalni policajac Radmilo Tadić.

Dok gradjani strijepe od zaraze, riješenje ovog problema nadležni u opštini očekuju krajem ove sedmice.

-“Činjenica jeste, da je kanalizaciona mreža u Čajniču godinama dotrajala i da se radi o velikom problemu, te smo s toga dogovorili juče, sa vlasnikom fabrike “Rajske vode”, Vladimirom Gutićem, da posao, oko sanacije dotrajale kanalizacione mreže, sa adekvatnim mašinama, preuzmu radnici “Instela”, koji će do kraja nedelje, riješiti ovaj nastali problem, sa kojim nespremni, ne smijemo dočekati niže temperature, jer bi još veći problem nastao tek tada”, istakli su nadležni u opštini Čajniče.