Najkraća rijeka Evrope protiče kroz Rudo

13. oktobra 2011. 058.ba

Lim

RUDO – Rudo je poznato istorijsko mjesto osnovano 1555. godine kao zadužbina Mustafe Paše Sokolovića, prvog rođaka čuvenog Mehmed paše Sokolovića, koji takođe potiče iz ovog kraja, iz sela Sokolovići.

Posebno se ističe u ovom kraju rijeka Lim koja privlači zaljubljenike prirode. Kroz Rudo protiče Krupica, najkraća rijeka Evrope. Rijeke u Rudom su tokom ljeta prepune turista koji dolaze radi kupanja, odmora i pecanja ribe.

Rudo je poznato istorijsko mjesto u kojem je za rijeme Drugog svjetskog rata, 22. decembra 1941. godine, osnovana Prva proleterska brigada Naodno-oslobodilačkog pokreta. U opštini Rudo postoji spomenik “Prve proleterske narodno-oslobodilačke brigade” koji se nalazi na Trgu slobode, te “Partizansko groblje” u sjećanje na pale borce u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Jovana Borovčanin

Rođena je u Sarajevu, a osnovnu i srednju školu završila je u Višegradu. Diplomirala je u Banja Luci na Fakultetu Političke nauke, odsjek novinarstvo i komunikologija.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Jovana Borovčanin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,