Neizvjesna budućnost dnevne štampe u Čajniču

21. oktobra 2011. 058.ba

Prodajno mjesto

ČAJNIČE- Od sutra, postoji mogućnost, da se „Novosti“, „Blic“, „Politika“, „Pres“, „Fokus“.., kao i ostala dnevna izdanja, neće pojaviti u prodaji na jedinom prodajnom mjestu STR. „Dragana“, na kojem su svakodnevno čitaoci mogli da priušte, redovno izdanje dnevnih novina?!

Problem se pojavio sa početkom ove sedmice, kada su dostavljači pekare „Kalifornija“ iz Čajniča, iskazali nezadovoljstvo u plaćanju putnih troškova od 120 maraka prema vlasniku STR. „Dragana“, pri distribuciji dnevne štampe, koju su u usputnoj maršruti, preuzimali „pekari“ u Ustiprači od Centro-presa iz Sarajeva.

Centro-pres zahtijeva od vlasnika STR. „Dragana“, Milana Šubare, naknadu za distribuciju štampe od 400. maraka, koju vlasnik nije mogao u potpunosti ispoštovati, te se u poslednja četiri dana išlo metodom snalaženja, kako bi dnevna štampa do 10 časova, stizala na ovo prodajno mijesto.

-„Ovako se ne isplati nastaviti dalje sa distribucijom štampe, obratićemo se nadležnim u opštini i ako opština nešto ne preduzme i ne nadje adekvatno riješenje, čitaoci će morati da se naviknu na činjenicu, da uz jutarnju kafu ne obavljaju ritual čitanja štampe“, ističe Šubara.

U Čajniču je po svemu sudeći, štampa još od zatvaranja kioska „Oslobodjenje“ u najvećoj mogućoj krizi, koja je sa ovim nemilim dešavanjima, evidentno došla do dugo očekivanog gašenja u ovom mjestu, gdje se ništa nije preduzelo, kako bi Čajniče ličilo ostalim sredinama, bar po broju prodajnih mjesta dnevne štampe.

Krizu štampe uslovilo je nekoliko razloga: Globalni protok informacija, tehnološki napredak novih i bržih medijskih platformi, radikalno izmijenjene navike mladih prema kulturi tradicionalnih medija i sve niži prihodi od oglasa, zajedno sa globalnom finansijskom krizom u vremenu, gdje se čitalac doživljava kao konzument, a ne kao gradjanin. Sve ovo, ostavilo je danas negativne posljedice na položaj Gutenbergove galaksije „štampe“, rodjene davne 1605. godine.

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,