Nezaposlenost uzrokovala nizak prirodni priraštaj i veliku migraciju stanovništva

27. oktobra 2011. 058.ba

Opština Čajniče

PRIPREME OKO IZRADE STRATEGIJE RAZVOJA U ČAJNIČU

ČAJNIČE- U skupštinskoj sali Doma kulture, održano je drugo po redu zasijedanje Komisije za planiranje opštinskog razvoja, na kojem su članovi Komisije raspravljali i analizirali kompletno socio-ekonomsko stanje u opštini Čajniče, koje je dodatno potkrijepljeno činjenicama iz ankete, koja je sprovedena u istraživanju javnog mnjenja medju gradjanima, gdje je svoje mišljenje iznijelo 150. ispitanika, koji se najstrožije odnose, prema komunalnim djelatnostima u ovom mjestu, svakodnevnom odlivu i migracijama stanovništva, te poražavajućoj demografskoj strukturi, koja je već odavno ušla u kritičnu zonu, te se s toga u opštini Čajniče, bilježi jako nizak prirodni priraštaj, koji iznosi -7,3 promila.

„Sa ovakvim prirodnim priraštajem, opština Čajniče, ušla je u jako zabrinjavajuću situaciju po ovom pitanju. Ako nam je poznato, da je u svjetskoj praksi nizak prirodni priraštaj ispod 5 promila, jasno nam je da se sa ovakvom demografskom slikom, opština susreće sa alarmantnim problemom, o kojem treba povesti veću brigu i uložiti krajnje napore, kako bi se dostigao nivo stacioniranog stanovništva“, rekao je na sjednici Sekretar Komisije za planiranje razvoja opštine, Miroslav Djurdjević.

Analizirajući sprovedene ankete medju gradjanima, članovi ove Komisije, jednoglasno su zaključili da buduću Strategiju razvoja opštine, prije svega treba usmjeriti na pokretanje privrede i zapošljavanje, kako bi se pokušale zaustaviti sve češće migracije stanovništva, koje u Čajniču predstavljaju prošlost, sadašnjost i u ovakvim poražavajućim okolnostima, izvijesnu budućnost.

-„Jasno nam je da najveću šansu za razvoj Čajniča, trebamo usmjeriti i dati privredi, poljoprivredi, kao i razvoju planinskog turizma, za koji je podoban ovaj kraj, a kojim bi znatno privukli strane investitore. Buduća Strategija održivog razvoja opštine Čajniče, trebala bi biti okrenuta stimulisanju srednjih i malih preduzeća, a osnovnu pažnju potrebno je posvetiti mladima, kako bi zaustavili masovne migracije i njihov odlazak u bolje razvijene sredine“, dodao je predsjednik ove Komisije, Branko Roljić.

Za sledeću sjednicu ove Komisije, planirano je, da se osmisli osnovna vizija i utvrde Strateški ciljevi razvoja ove opštine do 2017. godine, na kojima će se zasnivati smjernice održivog razvoja, koji će donijeti sigurna radna mjesta i zaustaviti trenutnu migraciju radno sposobnog stanovništva, te da se stvori kvalitetna osnova, za iznalaženje najracionalnijih rješenja društveno-ekonomskog razvoja opštine Čajniče…

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,