Ni krivi ni dužni postali vlasnici ulice

04. oktobra 2011. 058.ba

Čajniče

ČAJNIČE – Ulica Ravnogorskog pokreta u naselju Obilićevo u opštini Čajniče, koja je prodata 2007. godine odlukom Osnovnog suda u Foči, danas je u privatnom vlasništvu, iako je po Regulacionom planu iz 2006. godine ustanovljena kao gradska ulica.

Ulica je prodata da bi se namirile obaveze radnicima Zemljoradničke zadruge „Sloga“, koji su tužili firmu. Spor je okončan odlukom Suda u Foči da proda zemlju i poslovni objekat koja se na toj zemlji nalazi. Kako tvrdi načelnik opštine Čajniče Branko Roljić „Sloga“ nije bila vlasnik nego korisnik zemljišta, te je Sud nije mogao prodati.

– Sud je morao da ponudi opštini da ima pravo preče kupovine, a to nije uradio. Propust koji je napravio katastar, što Sud nije znao, jeste da sporna ulica nije ucrtana da postoji – istakao je Roljić.

Prema njegovim riječima, Katastar je dostavio Sudu u Foči da je „Sloga“ korisnik imovine i nisu naveli da u tom dvorištu postoji ulica.

– Ulica je kupljena, iako se zna i kada je asfaltirana i da se već 60 godina koristi – rekao je Roljić i dodao da Katastar nije postupio po Regulacionom planu opštine, te nije uknjižio ulicu kao ulicu, već je ona kao izbrisana.

Na putu da vrati ulicu u svoje vlasništvo opština Čajniče našla se u začaranom krugu.

– Preko Pravobranilaštva i stečajnog upravnika tražimo da se ulica vrati nazad opštini, međutim to ide izuzetno sporo i ne znam da li ćemo uspjeti – rekao je Roljić.

Vlasnik koji je kupio ulicu Ravnogorskog pokreta došao je u njen posjed tako što se javio na oglas koji je raspisan sredinom 2007. godine i kupio je objekat koji mu se nalazi pored kuće, ne sluteći da će postati vlasnik gradske ulice.

– Tridesetak dana poslije kupovine izvadili smo posjedovni list na kome se pojavilo da nedostaje 330 kvadrata i podnijeli smo zahtjev nadležnim organima u Katastru da Komisija izađe na mjesto. Kada su počeli da razmjeravaju shvatili smo da razmjeraju ulicu. Tako smo ni krivi ni dužni došli u posjed ulice – priča Mirko Živković, brat od vlasnika.

Živkovići, iako su vlasnici, kažu da nikada nisu pravili probleme prolaznicima.

– Svi mogu ovuda da se kreću i obavljaju svoje uobičajene aktivnosti. Šalile su se komšije da pošto je ulica naša možemo da stavimo rampu ili je zagradimo, ali to nam ne pada na pamet – rekao je Živković.

Sa prodajom ulice u Čajniču nedavno je upoznat i glavni republički pravobranilac Slobodan Radulj.

– Pretpostavljam da u zemljišnim knjigama i evidencijama nigdje taj dio zemljišta nije vođen kao ulica, već kao livada. Takve stvari se dešavaju zbog pogrešnog ili nikakvog vođenja evidencije na nekretninama. Sve te greške drugih dolaze onda da ih ispravlja Pravobranilaštvo – rekao je Radulj.

U Republičkoj geodetskoj upravi u petak nismo mogli da dobijemo komentar oko cijelog slučaja u Čajniču.

Sud u Foči

U Osnovnom sudu u Foči rekli su da postoji više predmeta u kojima je prodavana nepokretna imovina Zemljoradničke zadruge „Sloga“ u Čajniču te da zbog toga nisu u mogućnosti da nam dostave precizne podatke, dok ne potraže predmet u arhivi.

 

(Glas Srpske)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,