Novac penzionera u privatnim džepovima

13.10.2011.

Penzioneri

FOČA – Novac koji se iz budžeta opštine dodjeljivao Udruženju penzionera u Foči nenamjenski je trošen za rad povjerenika na terenu, za sjednice rada Upravnog odbora i u druge privatne svrhe, a ne za poboljšanje materijalnog položaja penzionera u skladu sa utvrđenim kriterijumima.

Udruženje je radilo kao da je privatizovano od njegovih pojedinih članova koji ni izbore za rukovodeće članove nisu regularno sproveli.

Ovo je utvrdila Komisija za praćenje statusa penzionera nakon što su pojedini penzioneri ukazali SO Foča na propuste u radu Udruženja.

– Rad Udruženja nije transparentan, ne zna se kada se održavaju sastanci, kuda odlazi novac koji im doznačuju i na šta se troši. Sugerisali smo udruženju da novac isključivo dodjeljuju za poboljšanje materijalnog položaja penzionera, ali to se nije dešavalo i nismo imali uvid u raspodjelu, jer je rukovodstvo Udruženja penzionera izbjegavalo naš rad – rekao je predsjednik Komisije Anđelko Veljović.

Od 2004. godine pa do danas iz budžeta opštine je Udruženju penzionera doznačeno 236.000 maraka što su velika sredstva za koja, kaže Veljović, treba da se zna gdje idu.

– Udruženje nije bilo čak ni statutarno uređeno, jer je jedan izvršilac bio i predsjednik Udruženja i predsjednik UO i kroz takvo rukovodstvo su se dešavale greške – kaže Veljović.

Imajući u vidu nepravilnosti u radu Udruženja penzionera, formirana je opštinska Komisija da ih utvrdi i otkloni, a u međuvremenu je stopiran novac Udruženju, pa je za pola godine doznačeno 2.000 maraka od planiranih 60.000.

– Uređenje Udruženja je regulisano i određeni problemi su razriješeni. Lokalni organi vlasti obavijestili su me o puštanju jednog dijela sredstava iz budžeta u iznosu od 30.000 maraka, ali uz učešće resornog odjeljenja i Komisije u raspodjeli tih sredstava – istakao je Veljović.

Izvršna vlast opštine Foča potvrdila je da je bilo nepravilnosti u Udruženju te da su novim izborima izabrali organe i dodijelili im novac koji ih sljeduje.

– Dogovorili smo se da se novac uplaćuje žiralno penzionerima kojima je pomoć potrebna i poslije te raspodjele dobićemo izvještaj koliko je svako dobio novca kako bismo mogli propratiti da li je namjenski potrošen. To se odnosi na liječenje, materijalnu pomoć i ogrev – rekao je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

Do kraja godine opština će uplatiti Udruženju i drugih 30.000 maraka za pomoć pred praznike i organizovati im izlete i posjete koje svake godine praktikuju.

U Udruženju penzionera se prave da ne znaju zašto je došlo do zastoja u isplati sredstava.

– Nije tačno da je bilo neregularnosti u radu organa upravljanja, a te glasine potiču od nekoliko nezadovoljnih pojedinaca. Novac koji smo dobili dodijelićemo za ogrev i najugroženijim penzionerima koji imaju penziju 160 maraka, a takvih je oko 650 – rekao je predsjednik UO Udruženja penzionera Savo Blagojević.

Članarine

U opštini Foča trenutno ima 3.860 penzionera, od kojih samo stotina njih ne plaća članarinu od dvije marke. U Udruženju kažu da se i novac od članarine troši za bolesne i životno ugrožene penzionere, kao i za umrle.

– Nisam zadovoljan radom Udruženja, jer oni rade za sebe, a ne za sve nas – mišljenja je jedan od penzionera koji nije želio da mu pominjemo ime.

(Glas Srpske)