„Nove nade“ i Radio Foča unapređuju komunikaciju građana sa odbornicima

27.10.2011.

Foča-odbornici

FOČA – Odbornički sat na radio talasima U okviru UNDP-ovog programa Jačanje lokalne demokratije, Demokratski centar Nove nade iz Foče provodi projekat „Građanin-odbornik: uloge i odgovornosti“. Osnovni zadatak projekta je pobošljšanje komunikacije građana sa izabranim predstavnicima u lokalnom parlamentu, a sve u cilju boljeg i odgovornijeg rada lokalne uprave. U saradnji sa Radio Fočom, Nove nade će realizovati devet jednočasovnih radio emisija „Odbornik i vi- javni odbornički čas“ u kojima će odbornici odgovarati na pitanja slušalaca.

Istovremeno, ovim projektom imamo za cilj da edukujemo građane, da znaju šta znači biti aktivan građanin i koliko mogu uticati na odluke koje se donose u lokalnom parlamentu – kaže Vesna Čančar, predsjednik Demokratskog centra Nove Nade.

Ove sedmice je emitovana prva emisija, a gosti su bili odbornici SNSD-a. Oni su pojasnili da probleme svakodnevnog života građana odbornici prenose u okviru redovne tačke svakog skupštinskog zasjedanja „Odbornička pitanja i odgovori“ i da se Skupština opštine u svom radu rukovodi sugestijama građana.

Bez pitanja građana nema rješenja problema u Foči. Moramo biti iskreni i reći da smo svi mi zasutavljali građane po ulici da glasaju za nas. To im jedino možemo vratiti ako u svakom momentu oni nama mogu prići i iznijeti svoju problematiku, a mi to u formi odborničkog pitanja prenijeti na sjednici Skupštine. Mi iz SNSD-a nismo u izvršnoj vlasti, ali smo doprinijeli rješavanju velikog broja problema upravo putem pitanja građana. Svoje probleme građani treba da iznesu bez ustezanja. Oni se često ustručavaju i obraćaju nam se uz izvinjenje. Nema šta da nam se izvinjavaju, oni treba da nam otvoreno kažu šta ih muči, a mi ćemo ih sigurno na valjan način zastupati– istakao je odbornik Spasoje Jojić.

(Dan)