Otvorena izložba fotografija “Fotosafari-Travnik”

28.10.2011.

Dom kulture

VIŠEGRAD – U holu višegradskog Doma kulture, juče je otvorena je izložba fotografija “Fotosafari-Travnik” koju Zavičajni muzej Travnik tradicionalno organizuje u saradnji sa Asocijacijom za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove manifestacije je promovisanja umjetničke fotografije, a uz to promovisanje kilturno-istorijskog, prirodnog i turističkog potencijala Travnika s okolinom i šire regije na prostoru Srednjobosanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Manifestacija okuplja 50-tak učesnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Travnik, Novi Travnik, Vitez, Visoko, Trebinje, Sarajevo, Banja Luka, Prnjavor, Prozor-Rama, Mrkonjić Grad, Doboj, Živinice i Tuzla. U tim gradovima djeluju foto grupe ili foto klubovi koji su članovi Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini, a time stiču pravo članstva u evropskoj i svjetskoj organizaciji fotografa umjetničke fotografije.

Fotografije nastale na ovoj manifestaciji se redovno prezentuju na izložbama u zemlji i inostranstvu.
Može se slobodno reći da je „Foto Safari- Travnik“ inicirao rad travničkog foto kluba „FOT“ i još nekih, a kod drugih grupa i klubova intenzivirao rad, te tako učestvuju i na drugim programima koje priređuje Asocijacija za umjetničku fotografiju u BiH.

Dosadašnje manifestacije obično su trajale tri dana, a organizovale su se krajem avgusta-početkom septembra mjeseca. U program manifestacije tradicionalno je uključeno otvaranje izložbe bosanskohercegovačke fotografije pod nazivom FOTO BiH u Zavičajnom muzeju Travnik, zatim izložba Foto kluba FOT Travnik, te predavanja i radionice fotografije i snimanje na lokalitetima sa zanimljivim spomenicima kulturno-istorijskim naslijeđa.

Do sada su učesnici Fotosafarija snimali u gradu Travniku, na travničkoj Tvrđavi, planini Vlašić, u dolini Bile (vodopad Kozice, Guča Gora sa Franjevačkim samostanom, planina Bukovica, planina Pavlovica –općina Novi Travnik sa srednjovjekovnim lokalitetima Maculje, Opara, Bistro, jezero u selu Has, na srednjovjekovnim gradovima Travnik,Prusac, Jajce, zatim na temu „Duhovnost na umjetničkoj fotografiji“ u Kreševu, Živčićima
( Busovaća ) Crkvine ( Turbe kod Travnika ) .

Fotografi nakon toga svoje radove šalju u sjedište Asocijacije za umjetničku fotografiju u Tuzlu, gdje stručna komisija vrši selekciju i izbor najuspješnijih radova za koje se autorima dodjeljuju nagrade i plakete. Izabrani radovi se boduju za sticanje određenih fotografskih kvalifikacija. Radovi se izrađuju u formatu 20X30 cm, opremaju i šalju u Zavičajni muzej Travnik, koji u mjesecu novembru organizuje Izložbu fotografija sa Fotosafarija održanog te godine.

Izložba ostaje u vlasništvu Muzeja koji je u zimskom periodu prezentuje u sportsko-rekreacionom centru Babanovac na Vlašiću.

Ovogodišnji Foto Safari – Travnik 2011. godine se organizuje povodom pedeset godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću na temu „Staze, lica, predeli“ u mjestima Travnik, Sarajevo i Višegrad, mjestima Andrićeve mladosti, vezanih za biografije i bibliografije. Po završetku Foto Safarija, planira se oreganizacija izložbi fotografija nastalih na ovoj manifestaciji u Travniku, Sarajevu i Višegradu kao i izložbe u gradovima Bosne i Hercegovine gdje djeluju foto-klubovi i učesnici travničkog Fotosafarija.

Izložba će trajati do subote, 29.oktobra, a posjetioci mogu pogledati radove u holu Doma Kulture u terminu od 8 do 15 časova.