Počela godina Ive Andrića

10. oktobra 2011. 058.ba

Spomenik Ive Andrića

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otkrio je juče citat Ive Andrića koji je postavljen na stepenice ispod spomenika slavnom književniku na Andrićevom vencu, čime je počela godina jubileja našeg nobelovca.

“Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramičak magle koji se gubi. A sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke”, glasi Andrićeva misao zapisana ćiriličnim slovima zlatne boje na uspravnim pločama stepenika.

Otkrivanjem citata, kako je istakao ministar, započelo je obeležavanje jubileja vezanih za život i rad Ive Andrića – od oktobra 2011. do oktobra 2012. godine.

U 2011. godini navršavaju se dva jubileja – 100 godina od objavljivanja njegovog prvog književnog rada (u časopisu „Bosanska vila”) i 50 godina otkako je dobio Nobelovu nagradu, a u oktobru 2012. godine i 120 godina od rođenja.
“Cilj obeležavanja jubileja je da učinimo Andrićevo delo vidljivim, a to delo su reči”, kazao je Marković i najavio niz aktivnosti Ministarstva kulture i drugih institucija u više od 40 zemalja.

Podsetivši na Andrićevu misao da “veština nije u pisanju nego u brisanju”, ministar je ukazao da često “upotrebljavamo suviše reči, pa zamaglimo smisao”.

“Andrić je, kada se o nečemu izjašnjavao, govorio svaki put istim rečima, jasno i nedvosmisleno, jer nije želeo da mi njega tumačimo. Njegovo delo poziva da tumačimo sebe”, rekao je Marković.

Marković je primetio da “svaki put kada čitamo Andrića možemo da dodamo još jedan sloj značenja, zato što smo mi u međuvremenu sazreli pa možemo da vidimo nešto što je sve vreme bilo upisano unutar dela”.

Dramski umetnik Tihomir Stanić, odeven kao Andrić, izgovorio je deo iz romana “Na Drini ćuprija” pred okupljenim građanima i novinarima.

U godini jubileja u planu su regionalna koprodukcija predstava, serija izložbi o Andrićevom delu u gradovima Evrope, na sajmovima knjiga i univerzitetima, izdavanje jubilarne poštanske marke, promocije Andrićevih sabranih dela i niz specifičnih obeležavanja u saradnji sa Muzejem grada Beograda, Ministarstvom spoljnih poslova, JP Aerodrom „Nikola Tesla“, JP PTT saobraćaja Srbija…

(Blic)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: