Promocija “Nela Fantasie” u Čajniču

11.10.2011.

"Nela Fantasia" i Danka Djukanović

ČAJNIČE- Mlada pjesnikinja Danka Djukanović iz Višegrada, sa svojom promocijom zbirke pjesama “Nela Fantasia”, nije zaobišla ni Čajniče. Zbirkom pjesama “Nela Fantasia”, Djukanovićeva je briljirala na svim ovogodišnjim promocijama. Ono, što je bilo poražavajuće za ovu talentovanu djevojku, jeste jako mala posjeta gradjana Čajniča ovoj promociji, gdje je u velikoj sali Doma kulture, prisustvovalo svega desetak ljubitelja lijepe pisane riječi.

Nipodaštavanje i pasivan stav, na sve lijepo i vrijedno, što se kroz kulturu manifestuje i dešava, zastupljen je kod većine mladih ljudi u Čajniču. Kultura je ugrožena u ovom mjestu. Ignorisanjem kulturnih manifestacija, zapadamo u sve veću dubiozu i krizu, po pitanju kulturnog i duhovnog uzdizanja. Na sve jednu kulturnu svečanost, gradjani, naročito mladi ljudi, izražavaju svoj bojkot, nezadovoljstvo i nezainteresovanost.

Uprkos svemu, stihovi “Nela Fantasie”, odjekivali su u gotovo praznoj sali Doma kulture, kroz emotivan i nježan govor, mlade pjesnikinje Danke Djukanović, čije 42 pjesme, čine ovu zbirku kompletnom cjelinom, odslikavajući spoljašnji i unutrašnji osjećaj, predstavljaju svijet i dešavanja u njemu, kao jednu pozorišnu predstavu.

– Bez obzira što vas je ovde u tako malom broju, moj drugi boravak u Čajniču, inspiriše me na poseban način. Neću učiniti drugačijom, promociju “Nela Fantasie” od svih mojih predhodnih, koje su bile znatno posjećenije. Imaćete priliku, da kroz moje pjesme, spoznate snagu i optimizam jedne mladosti, koja one momente, koji se inače čine teški i nepremostivi, savladava uspiješno i hrabro nastavlja dalje. Primjećujem, da nam i ovde u Domu kulture, nedostaju mladi ljudi, na koje mnogi danas gledaju skeptično uz sumnju, te su zbog toga sve manje zastupljeni u javnom životu, bojažljivo se uklanjaju i drže po strani, istakla je pjesnikinja Danka Djukanović.

Neophodno je sve snage usmjeriti i uložiti u mlade živote, jer će se na taj način prepoznati talenti, koji pojedinca vode ka sigurnom uspijehu, dodala je pjesnikinja.