Promovisana zbirke pjesama “Pred oluju – Bitka za sunce”

10.10.2011.

Pred oluju - Bitka za sunce

FOČA – U Foči je promovisana zbirka pjesama paralelnog imena „Pred oluju – Bitka za sunce“, Vladimira Pantovića, koga stručna javnost svrstava među istaknutije srpske pjesnike s kraja 20. i početka 21.vijeka.

U mojim pjesmama najveći značaj dajem običnom čovjeku i njegovoj borbi za opstanak. Kroz tu borbu predstavaljam i borbu cijelog društva. Kao svjedok svih nedaća koje su nas zadesile želio sam da i pored tragedija iznjedrim iskru optimizma„, rekao je autor na sinoćnjoj promociji, dodavši da su pjesme nastajale od 2004. do 2009. godine.

Svoje stvaralaštvo, Pantović počinje poslije rata, kada pjesnički sazrijeva kao student srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Istočno Sarajevo.

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu i jedan od recenzenata Goran Maksimović rekao je da je Pantović stasavao u vrijeme velikih istorijskih lomova zbog čega je njegova poezija odraz suštinskih problema čovjeka i društva.

Ova zbirka pjesama je slika sićušnog uplašenog čovjeka, negdje između zemlje i neba, koji traži sebi nadu i prostor. U poeziji ima mnogo melanholije, sjete, pesimizma, ali i negdje u dubokim slojevima značenja pojavljuju se i iskre optimizma koje govore da čovjek ima pravo da vjeruje u bolje dane koristeći emocije koje su suštinsko poimanje njegovog življenja u svijetu„, kaže Maksimović.

Prema njegovim riječima, poezija Vladimira Pantovića ima tri suštinska značenja, a to su simboli u nama koji su izraz našeg bića, simboli nad nama koji označavaju naše pokušaje da nađemo vezu sa Bogom i treći objektivni simboli onako kako ih vidi pjesnik, a koji se na prvi pogled običnim ljudima čine svakodnevnim i neprepoznatljivim.

Osim Maksimovića, recenzent knjige i urednik izdanja je direktor fočanskog Centra za kulturu i informisanje Radisav Mašić. Izdavači zbirke pjesama su Centar za kulturu i informisanje i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Foča.

(Foca24.info)