„Staza zdravlja“ namijenjena rekreativcima i sportistima

16. oktobra 2011. 058.ba

"Trim-staza"

ČAJNIČE- „Trim-staza“, smještena je na sjevernoj strani „Cicelja“, nadomak devastiranih hotela „Orjent“ i „Turist“. Netaknute prirodne ljepote, mogućnost lova, ribolova i prijatnih šetnji kroz mirisnu crnogoričnu šumu, sadržaji su koji omogućavaju izvanredno prijatan odmor i rekreaciju, jer je Čajniče odavno poznato kao vazdušna banja, smještena u podnožju „Cicelja“ na rijeci Janjini.

Ministarstvo za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju RS. izdalo je riješenje u julu 2005. godine, za izgradnju „Trim-staze“ i šetališta. Zbog nedostatka novčanih sredstava, radovi na stazi, završeni su tek u aprilu mjesecu ove godine. Projektant i izvodjač radova na „Stazi zdravlja“, bio je „IG“ Trebinje, a investitor ovom projektu, bilo je Udruženje gradjana „Mi volimo Čajniče“.

Izgradnja „Staze zdravlja“, započeta je tek u oktobru 2010. godine, s tim da je dozvola za gradnju stigla znatno ranije, ali zbog nedostatka sredstava, koja je bilo neophodno uložiti u njenu izgradnju, završena je u potpunosti 2011. godine. Staza se pruža od platoa hotela „Orjent“, dalje ide postojećom stazom ispod nekadašnjeg hotela „Turist“, pa do iznad izvorišta i rezervoara „Vrelo“, odakle se vraća, gornjom stazom iznad „Turista“ i tako se spušta na donju stazu, gdje se i završava svojom ukupnom dužinom, koja iznosi 935. metara. Cijelom dužinom staze, postavljeno je desetak prepreka za vježbanje.

Mogućnosti za razvoj turizma, a time i ugostiteljstva, zaista su ogromne, jer ova opština raspolaže sa atraktivnim prirodnim ljepotama i ekološki očuvanom sredinom. Izgradnja „Trim-staze“ pospješila je rekreaciju i sport ovog kraja.

-„Prilaz „Stazi zdravlja“, omogućen je urednim šetalištima oko izvorišta „Vrelo“. Uklonjeno je oboreno drveće i korov, izvršena je i popravka podzida, na cijeloj dužini staze, a na mjestima koje je ugrozila erozija, izvršena je nivelacija i dodatno osiguranje od mogućeg odrona. Staza je dovedena u željeno stanje, a prepreke su postavljene na medjusobnom razmaku od 50 metara, te će ovako spremna i uredjena „Trim-staza“ koristiti svakom posjetiocu“, potvrdio je gradjevinski inžinjer na ovom značajnom projektu, Duško Karadžić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,