“Šume u dugovima”, zaključeno je na sastanku Granskog sindikata i Sindikalnih Organizacija

22.10.2011.

"Šume u dugovima"

ČAJNIČE- Sastanak Sindikalnih Organizacija iz oblasti šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, održan je u Čajniču 21. oktobra, na kojem je prisustvovao predsjednik Granskog sindikata Vlado Pavlović, predsjednik Regionalnog sindikata Višegrad, Ljubinka Knežević, kao i predsjednici Sindikalnih Organizacija iz Foče, Rogatice, Rudog, Višegrada i Čajniča. Razlozi, sve češćih sastanaka Sindikalnih Organizacija, jesu ekonomski i socijalni položaj radnika Šumarstva u Republici Srpskoj, gdje je konstatovan, pad standarda, odnosno plata u sektoru šumarstva, za nekih 20 odsto.

Predsjednik Granskog sindikata Vlado Pavlović, istakao je teško stanje i nezadovoljstvo radnika iz oblasti šumarstva trenutnim stanjem, te da su plate radnicima niže za 200. maraka, od prosječnog ličnog dohotka u Republici Srpskoj, što nije bio slučaj u proteklih 8 godina.

-“Ohrabreni smo time, što je Republika Srpska izašla iz recesije, tako da će i radnici tražiti povećanje plata, pogotovo na ovim prostorima, koji su bogati bukovim resursima, a koji nikada nisu bili u recesiji i veoma su se dobro prodavali na tržištu”, dodao je Pavlović.

Predsjednik Granskog sindikata, iskazao je ovom prilikom nezadovoljstvo radom Vlade, što stimuliše rad preduzeća, koja ne daju plate radnicima, ne uplaćuju doprinose i na taj način duguju državi i drugim firmama.

-“Teškom stanju u ovoj oblasti, pomogao je potez Vlade, da se pomogne Drvopreradjivačkom sektoru, davajući robu na odloženo plaćanje, te oni sada duguju Šumarstvu 20 miliona maraka, što je 5 bruto plata, za 4.600 radnika Šumarstva Republike Srpske”, rekao je Pavlović.

Da situacija nije na zavidnom nivou u ŠG. “Vučevica” Čajniče, potvrdjeno je na ovom sastanku od strane Sindikalne Organizacije.

-“Stanje se u ŠG.”Vučevica” malo poboljšalo, ali i dalje imamo potraživanja od “Stakorine-Orah” Čajniče, odnosno ne izmireni dug od 307.000 maraka, zbog čega smo trenutno u minusu”, istakao je predsjednik Sindikalne Organizacije u Čajniču, Stojan Dragičević.

Sa ovog sastanka, najavljena je borba sindikata svim sredstvima, kroz socijalne dijaloge, inspekcijskim kontrolama, te krajnjom solucijom i štrajkom radnika, kako bi bili ostvareni zacrtani ciljevi, odnosno, plate, regresi i doprinosi oštećenim radnicima.

-“Statusom radnika i njihovih prava na ovoj Regiji, ne možemo se pohvaliti, te je radi toga, sindikat taj, koji će svim sredstvima uticati, kako bi se ovaj lanac presjekao, a da bi radnik dobio svoja prava. Dosta smo bili tolerantni kao radnici, te sve izvlačili na svojim ledjima i krajnje je vrijeme da idemo na to, ko može raditi, a ko su ti koji trebaju isplaćivati, ono što je neko zaradio”, zaključeno je na ovom sastanku, riječima predsjednika Regionalnog sindikata, Ljubinke Knežević?!