Sve više maloljetnika sa polnim bolestima

29.10.2011.

Bolnica - Foča

FOČA – Ljekari u Foči su utvrdili da je u posljednje vrijeme povećan broj polno prenosivih bolesti, a sve više je maloljetnih pacijenata sa ovim problemom.

Ističu da su najčešće HPV infekcije, koje se mogu liječiti.

– Učestalije su nego ranijih godina, jer prije desetak godina na ovim prostorima kondiloma nije uopšte bilo, a sada imamo oko tridesetak pacijentkinja godišnje sa kondilomima – istakao je Ilija Golijanin, ginekolog i direktor Doma zdravlja u Foči.

On je dodao da su najčešći uzroci tome nedovoljna seksualna zaštita i pad imuniteta.

Osim porasta polno prenosivih bolesti, u Foči je evidentno da je granica stupanja u seksualne odnose odavno pomjerena, pa se često dešava da maloljetnice od 15 godina dolaze na preglede sa infekcijama.

Prekidi trudnoće nisu česti, a tačnom broju prekida trudnoće ili abortusa na području opštine Foča je teško ući u trag, jer određeni broj pacijentkinja, tvrde ljekari, odlazi “na stranu” da izvrši abortus, iz ličnih razloga, dok se neki urade i u Foči, ali se ne evidentiraju.

– U ginekološkom dispanzeru Doma zdravlja u Foči do sada nije bilo povećanih slučajeva maloljetničke trudnoće, samo su bila tri slučaja, ali su u pitanju bile maloljetnice koje su udate – rekao je Golijanin.

On je dodao da je zdravstvena kultura ženske populacije u Foči o redovnom odlasku na ginekološki pregled u odnosu na period od prije pet godina danas u velikom stepenu porasla, tako da je sve više žena koje redovno odlaze ginekologu.

– Mjesečno se u fočanskom Domu zdravlja pregleda oko 400 žena u ginekološkom dispanzeru. Među njima je znatan broj trudnica, a dominantan broj onih žena kod kojih je porasla svijest o odlasku na redovan ginekološki pregled – rekao je Golijanin.

Kada su u pitanju maligna oboljenja, Golijanin kaže da na prostoru Foče nije došlo ni do njihovog porasta ni do drastičnog smanjenja, zato što se otkrivaju u početnom stadijumu, a sve veći odziv žena ginekologu doprinosi njihovom ranijem otkrivanju.

– Oko desetak slučajeva imamo godišnje u kojima ustanovimo da se radi o početku malignih oboljenja kod žena, a vodeći je karcinom grlića materice – rekao je Golijanin.

Dodao je da je to bolest koja se može lako otkriti i preventivno djelovati na nju ako se jednom godišnje ode na pregled i uradi papa test i pregled kolposkopom.

On je apelovao da žene moraju same da vode brigu o svom reproduktivnom zdravlju, ali i zdravlju uopšte i da se ne pravdaju nedostatkom slobodnog vremena i novca.

Kontracepcija

Među Fočacima su najčešći vid seksualne zaštite prezervativi, a nešto rjeđa je kontracepcijska zaštita.

– Mlađi najčešće kupuju prezervative, dok se kontracepcijske pilule uzimaju na recept – kažu u gradskoj apoteci u Foči.

Ni Fočaci ni Fočanke o ovoj temi nisu raspoloženi da javno pričaju, ali pojedini otkrivaju da od zaštite najčešće koriste prezervative, dok drugi najčešće primjenjuju metodu prekinutog snošaja.

(Glas Srpske)