Sve više maloljetnika sa polnim bolestima

29. oktobra 2011. 058.ba

Bolnica - Foča

FOČA – Ljekari u Foči su utvrdili da je u posljednje vrijeme povećan broj polno prenosivih bolesti, a sve više je maloljetnih pacijenata sa ovim problemom.

Ističu da su najčešće HPV infekcije, koje se mogu liječiti.

– Učestalije su nego ranijih godina, jer prije desetak godina na ovim prostorima kondiloma nije uopšte bilo, a sada imamo oko tridesetak pacijentkinja godišnje sa kondilomima – istakao je Ilija Golijanin, ginekolog i direktor Doma zdravlja u Foči.

On je dodao da su najčešći uzroci tome nedovoljna seksualna zaštita i pad imuniteta.

Osim porasta polno prenosivih bolesti, u Foči je evidentno da je granica stupanja u seksualne odnose odavno pomjerena, pa se često dešava da maloljetnice od 15 godina dolaze na preglede sa infekcijama.

Prekidi trudnoće nisu česti, a tačnom broju prekida trudnoće ili abortusa na području opštine Foča je teško ući u trag, jer određeni broj pacijentkinja, tvrde ljekari, odlazi „na stranu“ da izvrši abortus, iz ličnih razloga, dok se neki urade i u Foči, ali se ne evidentiraju.

– U ginekološkom dispanzeru Doma zdravlja u Foči do sada nije bilo povećanih slučajeva maloljetničke trudnoće, samo su bila tri slučaja, ali su u pitanju bile maloljetnice koje su udate – rekao je Golijanin.

On je dodao da je zdravstvena kultura ženske populacije u Foči o redovnom odlasku na ginekološki pregled u odnosu na period od prije pet godina danas u velikom stepenu porasla, tako da je sve više žena koje redovno odlaze ginekologu.

– Mjesečno se u fočanskom Domu zdravlja pregleda oko 400 žena u ginekološkom dispanzeru. Među njima je znatan broj trudnica, a dominantan broj onih žena kod kojih je porasla svijest o odlasku na redovan ginekološki pregled – rekao je Golijanin.

Kada su u pitanju maligna oboljenja, Golijanin kaže da na prostoru Foče nije došlo ni do njihovog porasta ni do drastičnog smanjenja, zato što se otkrivaju u početnom stadijumu, a sve veći odziv žena ginekologu doprinosi njihovom ranijem otkrivanju.

– Oko desetak slučajeva imamo godišnje u kojima ustanovimo da se radi o početku malignih oboljenja kod žena, a vodeći je karcinom grlića materice – rekao je Golijanin.

Dodao je da je to bolest koja se može lako otkriti i preventivno djelovati na nju ako se jednom godišnje ode na pregled i uradi papa test i pregled kolposkopom.

On je apelovao da žene moraju same da vode brigu o svom reproduktivnom zdravlju, ali i zdravlju uopšte i da se ne pravdaju nedostatkom slobodnog vremena i novca.

Kontracepcija

Među Fočacima su najčešći vid seksualne zaštite prezervativi, a nešto rjeđa je kontracepcijska zaštita.

– Mlađi najčešće kupuju prezervative, dok se kontracepcijske pilule uzimaju na recept – kažu u gradskoj apoteci u Foči.

Ni Fočaci ni Fočanke o ovoj temi nisu raspoloženi da javno pričaju, ali pojedini otkrivaju da od zaštite najčešće koriste prezervative, dok drugi najčešće primjenjuju metodu prekinutog snošaja.

(Glas Srpske)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: