U Foči izvedena vježba spašavanja u vanrednim okolnostima

28.10.2011.

Vatrogasci - Foca

FOČA –  Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice, Civilne zaštite, Crvenog krsta, Spasilačko-ronilačkog kluba Volf i Doma zdravlja izveli su u Foči, na ušću Ćehotine u Drinu pokaznu vježbu djelovanja u vanrednim okolnostima kojom su potvrdili visok nivo osposobljenosti članova ovih jedinica.

Najprije su članovi Volfa izveli vježbu transporta povrijeđenih preko rijeke i spašavanje davljenika, koje su prihvatali aktivisti Crvenog krsta ukazujući im prvu medicinsku pomoć i dalje ih predavali hitnoj pomoći Doma zdravlja. Nakon te vježbe, vatrogasci su demonstrirali gašenje požara.

– Teritorijalna vatrogasna jedinica ima 12 vatrogasaca, a što se tiče opremljenosti u posljednje vrijeme stanje je značajno popravljeno. Ova vježba je kruna naših aktivnosti u ovoj godini- istakao je komandir jedinice, Radojica Mališ.

Njegoš Vukadin član Upravnog odbora Vatrogasnog saveza RS iz Istočnog Sarajeva kaže da je vatrogastvo prošlo određene faze od neimaštine do današnje situacije kada je stanje u ovoj oblasti znatno poboljšano.

– Sve lokalne zajednice su shvatile da je ulaganje jedini način da se oav oblast unaprijedi i tim sredstvima je to moguće uraditi – navodi Vukadin.

Spasavanje davljenika - Foca

Akcija je bila značajno iskustvo za mlade volontere Crvenog krsta.

– Cilj je, pored ostalog, da vidimo kako timski djelujemo prilikom elementarnih nepogoda, sličnih onima koje smo nedavno imali u Foči. Treba što više da poradimo na obuci cjelokupnog stanovništva- kaže sekretar opštinskog Crvenog krsta Snežana Kovač.

Najatraktivniji dio vježbe bilo je spašavanje na vodi koje su izveli članovi Volfa.

– Ovo je ponavljanje i uvježbavanje onoga što nas može očekivati u narednom periodu, s obzirom da dolazi sezona poplava. Svaka vježba ima svoj značaj, jer se naši članovi dodatno osposobljavaju, tako da kad dođe do vanrednih situacija, bolje reagujemo. Mi smo osposobljeni za pružanje pomoći u planinskim nepristupačnim predjelima, ledničkim pukotinama i za spašavanje na vodi i pod vodom- kaže predsjednik Spasilačkog kluba Volf, Nenad Ikonić.

Komandant Civilne zaštite, načelnik opštine Zdravko Krsmanović zadovoljan je nivoom obučenosti jedinica.

– Ovakve vježbe su izuzetno važne jer cjelokupnu bezbjednost podižu na znatno veći nivo. Opredijelili smo se da vježbu zakažemo na kraju ljetnje sezone, kada je prošla sezona požara i kada sa zadovoljstvom možemo konstatovatio da su naši vatrogasci u zadnje dvije godine napravili takve rezultate da su štete od požara u Foči minimalne. Ako se zna da je ovo jedna od opština sa najvećom površinom šume, a da maltene nismo imali nijedan požar koji je uspio napraviti bilo kakvu štetu, onda je ovo na neki način priznanje njima za sve što su uradili, kao i za sve ono što su uradili prilikom decembraskih poplava koje su potopile naš grad. Uspjeli smo da postignemo da ožiljaka od tih poplava danas nema- istakao je načelnik Krsmanović.

(Opština Foča)