Uz Vidru, i djeca i odrasli

06.10.2011.

Najmlađi na treningu

VIŠEGRAD – Nedostatak igre i mogućnosti za učešće u različitim motoričkim aktivnostima može usporiti fizički i mentalni razvoj djeteta. U želji da doprinese rješavanju tog problema, razgovarali smo sa Vidojem Miloševićem, osnivačem univerzalne sportske škole Vidra.

058.ba Koliko dugo postojite?

V.M Prvog decembra prošle godine je održana osnivačka skupština, a sa radom smo krenuli u januaru ove godine.

058.ba Koliko ima zaposlenih u klubu?

V.M Trenutno ja radim sam, iako smo imali i sekretara, ali zbog finansijskih problema nismo bili u prilici da ostvarimo dalju saradnju.

058.ba Koje sve aktivnosti sprovodite?

V.M Imamo program aerobika, za djevojke i žene, kao i školu sporta za djecu mlađeg školskog uzrasta od 5 do 10 godina starosti.

058.ba Koliko aktivnih članova broji klub?

V.M Trenutno smo u pripremi, što znači da vršimo upis članova, onih koji su zaintereovani za aerobik. Imali smo oko 40 aktivnih članova u proteklom periodu, a škola sporta nije radila u ljetnjem periodu zbog godišnjih odmora, tako da je u tom periodu napravljena pauza.

058.ba Postoji li zainteresovanost?

V.M Postoji. Opet ću naglasiti da je ljetnji period, period kada su ljudi okrenuti drugim aktivnostima i nisu toliko odlučni na svakodnevno vježbanje, dok u zimskom periodu imamo mnogo više članova spremnih za rad.

058.ba Koliko je sport važan za razvoj djece?

V.M Naravno da je potrebno. Taj uzrast nije dovoljno spreman da se aktivno uključi u neki aktivniji vid sporta, a i učitelji u osnovnim školama nisu maksimalno edukovani po tom pitanju. Roditelji najčešće griješe jer misli da će stvari da se odvijaju same od sebe i tome ne daju veliki značaj. Posebno bih naglasio da su djeca uskraćena za igru zbog previše vremena koje provode igrajući se za računarima, što je veoma štetno.

058.ba Imate li podršku od strane opštine i sportskog saveza grada?

V.M Nismo imali nikakvu finansijsku podršku u klubu, nismo učestvovali u raspodjeli sredstava za sport u ovoj godini, što znači da su nam jedina finansijska  sredstva članarine.

058.ba Očekujete li podršku od opštine?

V.M Mi smo relativno mlado udruženje i mnogima nije poznato da postojimo, a takođe, nismo takmičarski sport, nemamo ligu kao ni takmičenje. S toga do sada nismo aplicirali za neku pomoć, ali očekujemo da u nekom narednom periodu dobijemo pomoć od strane opštine i sportskog saveza Višegrad.

058.ba Imate li neku poruku za mlade?

V.M Mladima, a posebno djeci bih preporučio da dođu i vježbaju, jer je vježba jako bitna za razvoj njihovih kako tjelesnih, tako i kognitivnih sposobnosti. Takođe bih pozvao i odrasle da dođu i da vježbom pomognu sebi i svom tijelu, a ujedno da ostvare dobro druženje.