“Vrelo” (ne) posluje na štetu države

14.10.2011.

"Vrelo" ne posluje na štetu države

ČAJNIČE- U Čajniču posluje samo jedno komunalno preduzeće JKP “Vrelo” i ne bi trebalo da bude nikakve zabune medju gradjanima. Nema miljenika, ima onih koji hoće da rade i onih koji neće da rade. Gradjani moraju plaćati račune onima koji im vrše usluge, odnosno odvoze smeće i održavaju vodovod i kanalizaciju, a to je JKP “Vrelo”. Ovako načelnik Roljić, govori povodom višemjesečnog problema oko funkcionisanja komunalne djelatnosti u ovoj opštini.

Pokušavalo i moglo se pomoći “1 Martu”, medjtim, odbijanjem svake vrste pomoći “1 Mart” je štrajkom otišao u sigurnu likvidaciju. Radnici “1 Marta” nisu odustajali od štrajka i nisu obavljali neophodne komunalne djelatnosti. Za ta četiri kjeseca, opština je plaćala za obavljanje komunalnih djelatnosti radnike komunalnog preduzeća iz Rogatice, ni tada nisu plaćali gradjani. Odlukom Skupštine Opštine Čajniče 30. jula, formirano je novo komunalno preduzeće.

-“Navodnu zabunu oko naplate računa, napravili su radnici “1 Marta”, a sve po savjetu svojih “dušebrižnika”, ističe Roljić.

Štrajk "1 Marta"

Gradjani su zbunjeni, prije svega zbog računa, koje korisnicima mjesečno šalju obje firme istovremeno, te se stoga pitaju, kome trebaju račune platiti, ako obje firme tvrde kako su pravne i legitimne?!

-“Mi jesmo išli plakatima, radi informisanja gradjana, te smo i pismenu odluku Suda, isticali na taj način, a u toj odluci piše, da su odbijeni zahtijevi “1 Marta”, da se “Vrelo” briše iz sudskog registra”, kaže referent opštih poslova u JKP “Vrelo”, Duško Milušić.

Posebnu nedoumicu medju gradjanima, izazvala je činjenica, da “Vrelo” ne obračunava PDV, što se jasno vidi iz uvida u račune koje fakturišu korisnicima. Iz rukovodstva tvrde, da time nisu oštetili budžet, niti prekršili Zakon.

-“Mi smo početkom septembra, uputili Upravi za indirektno oporezivanje zahtijev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza. Očekujemo povratnu informaciju”, kaže Milušić.

-“Nismo poslovali na štetu države, jer je obaveza da se udje u sistem PDV-a, onda, kada se prihod preduzeća približi visini od 50.000 maraka. Taj iznos će “Vrelo” prema procjenama dostići za 12 mjeseci, tako da je trenutno sve regularno”, tvrdi Milušić.