Delegacija Euro-regiona „Drina“ u osnivanju, posjetila Istru

17. novembra 2011. 058.ba

Euro regija Drina

FOČA – Na poziv Istarske županije delegacija Euro regiona Drina u osnovanju posjetila je Istarsku županiju gdje se nalazi sjedište Jadranske Euro regije. U Puli su boravili predstavnici opština Foča i Bratunac iz BiH, i Bajina Bašta iz Srbije.

– Interesovao nas je način osnivanja i funkcionisanja regije, organizacioni dokumenti, finansiranje, način učlanjenja u evropske strukture, apliciranje na evropske fondove, prekogranična saradnja. Hrvatska je obećala dati pomoć zemljama jugo-istoka Balkana u procesima evropskih integracija, i drago mi je da to nije bila samo priča. Želimo da rijeku Drinu, koja je uvijek na neki način razdvajala ljude, koristimo zajedno u pogledu pravih vrijednosti sa ciljem povezivanja ljudi, i stvaranje uslova za privredni razvoj. U Istri smo vidjeli iskorak koji je u odnosu na nas sigurno 10 godina, i put koji su nam domaćini pokazali ćemo slijediti ubrzanim korakom – rekao je Zdravko Krsmanović načelnik opštine Foča.

Viviana Benussi zamjenica župana kaže da je jako važno povezivanje regija, započinjanje međusobne saradnje na projektima u cilju gradnje budućnosti.

– Istra je u Jadranskoj regije vidjela veliku šansu, bili smo vrlo aktivni. Pripadnik sam italijanske nacionalne zajednice, i smatram da je to za nas budućnost i jedna mogućnost koju moramo iskoristiti – rekla je Benussi.

Oriano Otočan – koordinator regije i v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodno saradnju i evropske integracije Istarske županije kaže da Jadranska Euro regija sada ima 26 članova iz zemalja: Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenija, BiH, Crna Gora, Albanija – praktično sve zemlje koje dodiru Jadransko more. Jedran je uvijek više razdvajao nego spajao ali sada je sve drugačije.

– Jadranska Euro regija formirana je 2006.godine, na inicijativu Vijeća Evrope koju su prihvatile Istarska županija i italijanska regija Molise. Kriterij za učlanjenje u regiju bio je jedan nivo vlasti ispod državnog nivoa. Cilj je razvoj na Jadranu, da vidimo koji su nam problemi i na temelju toga da nađemo rješenja. Evo nakon pet godina rješili smo dosta problema i sigurno predstavljamo dobar primjer za druge euro regione. Euro region omogućava pristup evropskim fondovima i putem njega je daleko uspješnije moguće kandidovati projekte – kaže Otočan i dodaje da formiranje Euro regija u Evropi već dugi niz godina nije nikakva novina, da ih do sada ima više od 100, najviše u Njemačkoj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,