Do kraje godine 300.000 KM za hram Svetog Save

12.11.2011.
FOČA-Hram Svetog Save

Budući izgled Hrama u Foči

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da će do kraja godine biti obezbijeđeno 300.000 KM neophodnih za izradu kupole na hramu Svetog Save u izgradnji u ovom gradu.

Predsjednik Crkvenog odbora za izradnju hrama Svetog Save Neven Tupeša istakao je tokom susreta sa predsjednikom RS da je za završetak kupole na ovom hramu neophodno obezbijediti još 700.000 KM.

“Svetosavski hram nije svetinja i građevina koja može da se završi u jednoj etapi i za par godina. Pretpostavka kada će hram biti završen je pogrešna, jer je riječ o svetinji koja traži decenijsku izgradnju i decenijsko ustrojavanje unutrašnjeg i spoljašnjeg hramovnog prostora”, rekao je Tupeša.

On je naglasio da se Crkveni građevinski odbor trudi da poslove, koliko je u njegovoj moći, privodi kraju jer
uvijek manjka novca kada je riječ o izgradnji ovakvih objekata.

Tupeša je zahvalio Vladi i predsjedniku Srpske za izdvajanje sredstava koja su omogućila da ova svetinja bude završena oko osamdeset odsto.

Prema njegovim riječima, ostalo je da bude izgrađena još centralna kupola i ukrovljena priprata i zvonici.

“Za Foču ovaj hram znači mnogo. Ako se vlast koju smo izabrali ponaša očinski prema svojim biračima i sam dolazak predsjednika Srpske i ministara znači da oni misle na ovaj grad i narod u ova teška vremena”, rekao je protojerej stavrofor Danilo Crnogorac.

Saborni hram Svetog Save u Foči projektovao je arhitekta Peđa Ristić iz Beograda i pripada takozvanom drinskom tipu crkava. Izgradnja ovog hrama započela je 2006. godine.