Dodik: Lokalna vlast u Foči stavila RS na stranu

12.11.2011.

Dodik u Foči

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da ne postoji kvalitetna institucionalna saradnja lokalnih vlasti u Foči sa vlastima na nivou RS, što može biti ozbiljan problem za realizaciju strateških projekata, prvenstveno u sferi energetike, šumarstva, zdravstva i obrazovanja.

Dodik je istakao da ključne institucije RS poput predsjednika, Narodne skupštine ili Vlade, nisu ovu lokalnu zajednicu gurnule u stranu, već je, nažalost, lokalna vlast u Foči, kao podanik dijela međunarodne zajednice, RS stavila na stranu.

“Dosta je neodgovornog odnosa prema opštem interesu i javnom poslu u RS, a to posebno moramo razriješiti upravo ovdje u Foči”, rekao je Dodik obraćajući se predstavnicima akademske i poslovne zajednice, institucija u Foči, predstavnicima SPC i građanima u amfitetatru Medicinskog fakulteta u Foči.

Predsjednik Republike je naglasio da se ne može više tolerisati podaničko ponašanje načelnika opštine Zdravka Krsmanovića i određenih lokalnih struktura prema međunarodnoj zajednici, jer to, kao što je već vidljivo, ne vodi opštem interesu ni RS, ni Foče, ni građana.

Predsjednik Dodik pozvao je na mobilnost sve poslovne kreativne ljude i pozdravio sve zdrave inicijative i projekte koje, konkretno u Foči, idu u pravcu još brže izgradnje hrama Svetog Save, rješavanju statusa Bogoslovskog fakulteta i izgradnje studentskog doma.

On je naglasio značaj realizacije strateškog hidroenergetskog projekta Gornja Drina, podsjećajući da je došlo vrijeme da Foča ponovo dobije gimnaziju i da se posebna pažnja posveti jačanju kapaciteta Medicinskog fakulteta u Foči i pune afirmacije Nacionalnog parka Sutjeska na Tjentištu.