Fočaci oduševili Makedonce

Dan - 13. novembra 2011. 058.ba

KUD "Vila" iz Foče

FOČA – Fočaci oduševili Makedonce Kulturno-umjetničko društvo „Vila” iz Foče učestvovalo je na Petoj smotri folklora balkanskih zemalja u makedonskom gradu Ohridu. Smotra je bila revijalnog karaktera, a u konurenciji desetak društava iz zemalja regiona, fočanski KUD je imao zapažen nastup. Šopskim i makedonskim igrama „Vila” je oduševila domaćine i dobila poziv da bude učesnik tradicionalnog Festivala balkanskog folklora, u junu naredne godine, takođe u Ohridu. Koreograf „Vile” Zoran Joković kaže da su Makedonci bili odlični domaćini.

Na Smotru smo pozvani po preporuci naših prijatelja koreografa koji su ranije gostovali u Ohridu. Bilo nam je ovo jedno od najljepših putovanja koje smo dosad imali. Izuzetno lijepo smo dočekani, organizacija je besprekorno funkcionisala. Imali smo mnogo toga lijepog da vidimo jer je Ohrid jedan od najljepših gradova na ovim prostorima. Zadovoljni smo i našim nastupom. Ono što smo zacrtali smo i ostvarili. Znajući da je Makedonija izvor folklora i da su Makedonci i Bugari najbolji folkloraši na svijetu, cilj nam je bio da ostavimo što snažniji utisak. Igrali smo njihove igre na njihovom terenu. Organizatori su bili oduševljeni i insistirali su da dođemo na međunarodni festival folklora koji se u Ohridu održava u junu naredne godine. Predstavili smo se šopskim igrama, koje su porijeklom iz Bugarske i spletom makedonskih igara što je domaćina fasciniralo – ističe Joković.

Smotra u Ohridu za Fočake je bilo veliko iskustvo, prije svega u organizacionom smislu.

Od kolega u Makedoniji može se puno toga naučiti što se tiče same organizacije. Čitavo vrijeme našeg boravka bilo je popunjeno, tačno se znalo kada i gdje idemo– oduševljen je Joković boravkom u Ohridu.

KUD „Vila” postoji već 46 godina i trenutno okuplja između 150 i 200 članova. U okviru KUD-a djeluje pet ansambala različitih uzrasta, narodni orkestar, ženska etno grupa i muška pjevačka grupa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: