Francuzi i Amerikanci kaskaju za đacima iz RS

Glas Sprske - 16. novembra 2011. 058.ba

AFSFOČA – Srednjoškolci iz RS koji putem programa razmjene odlaze u strane zemlje da nastave školovanje i podignu svoj nivo obrazovanja na viši, tamo zapravo, pokažu izvanredno znanje i sposobnosti da ih odmah prevedu u više razrede i stepene školovanja.

Ovakvih primjera je mnogo, a jedan od najupečatljivijih jeste učenice Nataše Filipović, srednjoškolke iz Foče, koja je svojim znanjem pobijedila i francuski sistem školovanja.

Prema riječima Borke Kovač, direktora Srednjoškolskog centra u Foči, Nataša je putem Interkulturalnog programa razmjene „AFS“ nedavno otputovala u Francusku da nastavi treći razred srednjeg školovanja.

– Kada su se tamo nastavnici uvjerili koliko znanja, vještina i obrazovanja posjeduje Nataša, odmah su je preveli u četvrti razred. Ne možete, a da ne budete ponosni kada se radi o vašim učenicima i kvalitetu njihovog znanja koji parira svjetskom, i činjenici koliko je naše obrazovanje široko i svestrano – rekla je Kovačeva.

Osim Nataše, još dvije učenice iz fočanskog SŠC otišle su preko programa razmjene u strane zemlje, i to jedna na tri mjeseca u Njemačku, dok druga na godinu u Ameriku. I sama direktorka škole takođe je nominovana od Američke ambasade za studijsko putovanje u Ameriku.

– Idem da upoznam kakvo je obrazovanje u Americi, koji su njihovi programi u školama, a imam i zadatak da vidim kakvo je obrazovanje odraslih, te da ta iskustva donesem u svoju školu. Takođe, sagledaću koliko su to naši učenici odmakli u odnosu na učenike u SAD – rekla je Kovačeva.

Šta to sve nudi Amerika i koji je osnovni cilj programa razmjene studenata u SAD, pojasnila je Sanšajn Ajson, ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD u BiH.

– Srednjoškolcima i studentima danas je najpotrebnije globalno gledanje na svijet. Koliko god je to važno za bh. učenike, važno je i za Amerikance jer se radi o obostranom obrazovanju – rekla je Ajsonova.

Školarci koji dođu u Ameriku, dodala je Ajsonova, putem programa razmjene dobiju stipendiju, stiču znanje, žive sa američkom porodicom, uče se dobrovoljnom radu u zajednici.

– Sada imamo i akademske programe stipendija namijenjene iskusnim profesorima i doktorima kao i mladim asistentima, koji mogu da borave u Americi i istražuju na nekim od Univerziteta u SAD – istakla je Ajsonova.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će i direktori škola u BiH boraviti u studijskoj posjeti SAD, jer je kako kaže, u posljednje vrijeme broj posjeta obrazovanog kadra iz BiH u Ameriku je u opadanju. Ajsonova je dodala i da je oko 2.000 polaznika svih stepena školovanja do sada imalo priliku provede izvjesno vrijeme u SAD, dobije njihovu stipendiju, i da se vrati nazad.

Edukativni centar u Banjaluci

S obzirom na to da je u toku Međunarodna sedmica obrazovanja, Sanšajn Ajson je rekla da će se u Banjaluci u srijedu otvoriti edukativni centar „Education USA“ pri gradskoj biblioteci.

– Putem ovog centra polaznici svih nivoa školovanje, od osnovnog, srednjeg, univerzitetskog moći će da dobiju informacije o tome šta se nudi u SAD, kao i putem istog centra u Sarajevu. Nadamo se i da će to podići broj posjeta iz BiH u Ameriku – rekla je Ajsonova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: