Grickalice zamijenile doručak

30.11.2011.

Foča - Osnovna škola

FOČA – Čips, klips, mareti, grisini, smoki, parče pice, topli sendvič, peciva od lisnatog tijesta, hot-dog, rol viršla, čokoladice, koka-kola i fanta svakodnevna su užina ili doručak osnovaca u Foči.

Čim se oglasi zvono za veliki odmor u školi desetine osnovaca pohrle ka pekarama, prodavnicama brze hrane i trgovinama. Kupuje se najviše ono što se jede “brzo i s nogu”, a malo ko nosi hranu od kuće.

– Kupio sam slatki palačinak jutros, a inače odem do pekare i kupim picu ili topli sendvič. Užinu ne nosim od kuće jer mi je nepotrebno i mrsko – kaže osnovac Ognjen Anđelić.

Milana Cvijetića, učenika sedmog razreda OŠ “Sveti Sava” zatekli smo kako kupuje sendvič sa salamom.

– Najčešće kupujem picu i čokoladu. Užinu ne nosim od kuće, a roditelji mi ponekad šalju voće – kaže Cvijetić.

Dijana Milanović, učenica osmog razreda, kupila je čips za užinu, a kaže da najčešće kupuje rol-viršlu.

– Ovo mi nije jedini obrok, uvijek kupujem slične stvari, ponekad i neku čokoladicu – kaže Milanovićeva.

Sanja Jojić, pedagogica u OŠ “Sveti Sava” kaže da učenici od petog do osmog razreda ne nose užinu od kuće, već je kupuju, dok mlađi školarci na apelovanje učitelja ipak nose sendviče.

– Na starije ne možemo da utičemo, trudimo se, ali ne ide. Ima gojazne djece, što može biti uzrok nekim ozbiljnim bolestima, a prošle godine je čak i jedan osnovac dobio dijabetes – istakla je Jojićeva.

Nastavnici i učitelji, kao i direktorka škole slažu se da učenici jedu nezdravu hranu nepreporučljivu za djecu u razvoju.

– Uglavnom su na meniju grickalice, čipsevi, štapići, gazirani napici u plastičnim flašicama, pice i sendviči. Kao razredni starješina pokušavala sam da apelujem i na roditelje, ali i oni se žale da ne mogu kontrolisati šta im djeca kupuju. Jedini način je da nose nešto od kuće što je domaće – rekla je direktorka OŠ “Sveti Sava” Jelena Čančar.

Gojazni ne rade fizičko

Osnovci imaju obavezno fizičko vaspitanje, ali neki od njih su zbog gojaznosti oslobođeni pojedinih aktivnosti.

– Situacija sa pregojenom djecom nije strašna, koliko-toliko su dobro pokretni. Kada je gimnastika nastavna jedinica, pojedina djeca oslobođena su te nastave, ali taj broj učenika je za sada još mali – rekla je nastavnica fizičkog vaspitanja u OŠ “Sveti Sava” Tamara Šimović.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS nemaju precizne podatke da li su i u kolikoj mjeri osnovci u RS gojazni, ali kažu da bi u budućnosti mogli obaviti istraživanje.