Halo, zašto zvoni crkva i kada će penzija

28.11.2011.

Radio

FOČA – Halo, možete li mi reći zašto zvoni crkva!? Kažite mi broj bolnice! Kada će penzija!? Zašto nema signala Pink televizije? Može li jedna pjesma od Miljana Miljanića za mene?

Ovo su sve pitanja koja Fočaci postavljaju i traže od jedinog njihovog elektronskog medija u opštini, Radija Foče, koja pokazuju koliko je njihovo povjerenje i okrenutost prema njemu.

Međutim, ponekad emitovana informacija može da se iskrivi, a tome svjedoči nedavni događaj, kada je u emisiji saopšteno da će sutradan Centar za pružanje pravnih usluga biti na raspolaganju stanovnicima u određeno vrijeme. Sljedeći dan je masa slušalaca otišla u Centar za socijalni rad i napravila dugački red iščekujući “najavljenu” pomoć.
Anegdota nije manjkalo ni minulih decenija koliko postoji lokalni radio u Foči. Značajan jubilej, i to 35 godina postojanja jedinog i prvog informativnog glasila u opštini, proslavljaju ovog vikenda.
– Kada je radio osnovan 26. novembra 1976. godine mi koji smo bili prvi zaposleni nismo imali nikakvo iskustvo. Osim svoje primatne uloge, radio je za nas bio i velika škola. Odškolovao je čitavu generaciju novinara koji su danas nastavili ili nastavljaju svoje zavidne karijere širom RS – rekao je Radisav Mašić današnji direktor Radio Foče.

Mašić je istakao da je svoju najzaslužniju ulogu radio odigrao tokom proteklog građanskog rata u BiH.

– Trudili smo se da non-stop blagovremeno i objektivno obavještavamo naše slušaoce, ali i da ih poput prijatelja hrabrimo u svim teškim vremenima – rekao je Mašić.

Stanovnici Foče mahom kažu da, i kada bi htjeli nešto da promijene na radiju, ne bi znali šta.

– Iako je danas medijska scena veoma bogata od malih nogu imam naviku da slušam Radio Foču, i to najčešće podnevnu emisiju “Razglednica” i dnevnik u pola četiri – kaže Marko Kalajdžić.

Penzionerka Milka Trivun kaže da živi sama i da joj radio dođe kao jedini prijatelj, jer joj televizor ne radi.

– Tako uvijek znam kada je penzija, kada je slava, neradni dan, kakvo će biti vrijeme i sve što me zanima. A ponekad samo pustim da svira muzika – kaže Trivunova.

Dobre i loše strane

U radiju su trenutno zaposlena četiri novinara koji program čine svježim, slušanim i privlačnim širim masama svih uzrasta.

– Koliko je zanimljivo raditi na radiju toliko je i nezahvalno jer je u pitanju mala sredina gdje svako svakoga poznaje i niko nikome neće da se zamjeri. Teško je naći pravog sagovornika koji bi govorio otvoreno o svemu – priča novinar Igor Janković.

Njegov kolega Vladimir Pantović kaže da posla na radiju nikada ne manjka te da rad nimalo nije lak.

– Stanovnici su danas skloni da kritikuju sve i svašta, a kada to treba javno da kažu, onda nisu raspoloženi – istakao je Pantović.