Kulturna saradnja Gornjedrinskih opština

01.11.2011.

Partnerstvo

PARTNERSTVO OPŠTINA I NEVLADINOG SEKTORA

NOVO GORAŽDE – U Novom Goraždu su predstavnici opština Goražde, Višegrad, Rogatica, Čajniče i Novo Goražde potpisali memorandum o međusobnoj saradnji u oblasti kulture. Memorandum je rezultat aktivnosti na provođenju projekta ”Poštujmo kulturu različitosti, ona nas spaja, ona nas obogaćuje“, koji u pomenutim opštinama provodi Udruženje žena ”Viva” iz Ustiprače – Novo Goražde, uz podršku Udruženja građana ”Labor” iz Višegrada. Po riječima Snežane Jagodić, predsjednice Udruženja žena „Viva“, ovaj memorandum ima za cilj stvaranje novog pristupa partnerstvu između Opština Gornjeg podrinja i nevladinog sektora.

-Ovdašnje opštine i nevladine organizacije dijele mnoge interese i teže otvorenosti i posvećenosti javnom životu, što je preduslov razvoju zdravih lokalnih zajednica. Memorandum predstavlja i polaznu tačku za razvoj našeg partnerstva, a počiva na zajedničkim vrijednostima i uzajamnom poštovanju na planu afirmacije kulturnog stvaralaštva, pojasnila je Jagodićeva.

Kako se očekuje ovaj dokument bi trebalo da unaprijedi međuopštinsko razumijevanje uz podsticanje dobrovoljne društvene aktivnosti kroz promociju kulture, interkulturalnog dijaloga, kulturnog turizma, ljudskih prava, mira i pomirenja među ljudima. Program Kultura za razvoj je trogodišnji projekat koga finansira španski Fond za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGF), a koji u okviru partnerskog odnosa provode tri organizacije Ujedinjenih nacija u B i H: UNDP, UNESKO i UNICEF u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom kulture i sporta federacije BiH, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i drugim institucijama iz ove oblasti.