Načelnik Krsmanović na poziv episkopa Jovana posjetio Pećku Patrijaršiju

Opština Foča - 11. novembra 2011. 058.ba

Zdravko Krsmanović u manastiru Visoki Dečani

FOČA – Pećkoj Patrijaršiji, duhovnoj prestonici Srpske Crkve i naroda, juče je proslaviljen praznik Svetog Arsenija, ktitora Pećke Patrijaršije.  Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkog Kruševački David.

Pećka Patrijaršija, nalazi se kraj rijeke Pećke Bistrice, i vjekovno je sjedište srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, u čijem kompleksu se nalaze tri crkve sagrađene u 13. i 14.vijeku: crkva Svetih Apostola, Svetog Dimitrija i Svete Bogorodice. Od 1957. godine Pećka Patrijaršija je ženski manastir, a pod zaštitom je UNESCO-a od 2006. godine.

Prema riječima zamjenice igumanije manastira mati Haritine u zadnjih 12 godina sestrinstvo živi u izolaciji, bez slobodnog kretanja van manastira, uz čuvanje vojnika KFOR-a.

Žalosno mi je, nismo imali nikakvih problema sa ovim narodom, ali evo sada ne smijemo da izađeno nigdje. Čuvaju nas vojnici KFOR-a i ne možemo se požaliti na njih. Italijanski vojnici su nas do marta mjeseca ove godine štitili i čuvali, posebno imamo dobru saradnju sa njima i veoma smo im zahvalni na pomoći koju su nam pružali. Od marta mjeseca čuvaju nas Slovenci, za sada su dosta dobri i korektni – rekla nam je mati Haritina.

Ona kaže da u manastiru ima ukupno 30 sestara, od kojih je većina starija i bolesna.

Kada nam je potreban ljekar moramo da idemo u Kosovsku Mitrovicu ili Beograd. To je dosta teško. Bilo bi dobro da se obnovi sestrinstvo, da dođu malo mlađe sestre ali mislim da u ovu sredinu će malo ko da se odluči da dođe.

Mati Haritina je u Pećkoj Patrijarđiji 50 godina, zamonašio ju je patrijarh German 1965. godine.

Ranko Bakić u selo Levoše, udaljeno od Pećke Patrijaršije kilometar, vratio se 2005. godine. U selu stalno živi 10 domaćinstva, dok su 32 kuće obnovljene.

Nemamo nikakvih uslova za život i rad. Slabo imamo pomoći od bilo koga. Naša jedina pomoć je od Crkve – kaže Bakić.

Na poziv Episkopa Lipljanskog Jovana, vikarnog episkopa patrijarha srpskog obilježavanju Sv. Arsenija prisustvovao je i načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, koji će naredne godine u Pećkoj Patrijaršiji biti domaćin ručka na ovaj praznik.

Jeste, ja sam tu dužnost prihvatio jer mi je to zadovoljstvo i želja mi je da se pokaže veza na djelu, između pravoslavnog naroda i sa lijeve i sa desne strane Drine. Obaveza svih nas jeste da ih podržimo na pravi način, i to ličnim primjerom – rekao je Krsmanović koji je juče posjetio i manastir Visoke Dečane gdje je razgovarao sa igumanom manastira ocom Savom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: