Odbornici Skupštine tužili opštinu

02. novembra 2011. 058.ba

Odbornici - Čajniče

Pet odborničkih tužbi zbog neisplaćenih naknada, neophodno revidirati budžet, šteta stipendistima i pripravnicima

ČAJNIČE – Zbog slabog priliva sredstava u budžet opštine, isplate mjesečnih primanja kasne već tri mjeseca, radnicima i  službenicima opštine, budžetskim korisnicima, kao i naknade odbornicima Skupštine. Na osnovu toga, odbornici opozicije SDS-a i Srpske Radikalne stranke Republike Srpske, tužili su opštinu sa pet tužbi kod Osnovnog suda u Foči. Da bi se ispoštovao neizmireni dug prema odbornicima, za mjesec juli, avgust i septembar, opština i budžet će biti oštećeni za preko 6.000 maraka, jer troškovi po jednoj tužbi iznose 1.337,5 maraka, dok će najveći gubitak trpjeti studenti, stipendisti opštine, kao i budući pripravnici, potvrdio je za DAN, načelnik opštine Branko Roljić.

– Odbornici Skupštine Opštine, donijeli su na jednoj od sjednica prioritet o isplati sredstava sa računa opštine, gdje su prioritet radnici opštine, a tek naknadno slijede isplate odbornicima. Mada sam u isto vrijeme isplaćivao i jednim i drugim, odbornici su našli za shodno da tuže opštinu – kaže Roljić.

U opštini tvrde, kako su tužbe pokrenute s namjerom, kako bi opština bila što više oštećena, jer je neophodno revidirati budžet, kako bi se isplatili troškovi suda odbornicima.

– Nije problem sama tužba, oni znaju da će to njima biti isplaćeno, kada budu isplaćivane plate radnicima i korisnicima socijalne pomoći, međutim, problem je u tome, što su odbornici htjeli namjerno da oštete opštinu, jer po jednoj tužbi ide otprilike 1.337, 5 maraka, što znači da će budžet biti oštećen za preko 6.000 maraka –  ističe Roljić.

Najavljeno je revidiranje budžeta i smanjenje broja pripravnika i stipendista opštine.

– Da bi opština isplatila sudske troškove, moraću revidirati budžet, a to će se odraziti na broj stipendista, ili broj pripravnika, koje će opština primati do kraja ove godine. Razmisliću, da li da smanjim minimalno visinu stipendije svakom studentu kojeg stipendira opština, ili ću smanjiti njihov broj, kao i broj pripravnika – rekao je DAN-u, načelnik opštine, Branko Roljić?!

Opština je u prošloj godini zapošljavala 10 pripravnika, a stipendirala 100. studenata, međutim, po ovim izvijesnim tvrdnjama, a zbog izrazito nestabilnog stanja u budžetu, njihov broj će morati biti smanjen, a Čajniče i u budućem periodu, biti opština sa najviše visokoobrazovanih ljudi na Birou rada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,