Odu u školu, završe na ispiranju

21. novembra 2011. 058.ba

Odu u školu, završe na ispiranju

FOČA – Iako je u odnosu na prošlu godinu broj krivičnih djela maloljetničke delinkvencije u Foči manji čak za 70 odsto, maloljetnici su se okrenuli drugim razarajućim pošastima i porocima, koji najčešće vode nasilju.

Među njima prednjači alkohol, koji je među ovom populacijom, posebno srednjoškolcima, u posljednje vrijeme opšteprihvaćen i široko zastupljen.

Nedavni slučaj učenika Srednjoškolskog centra u Foči, čiji su inicijali S. M., zabrinuo je mnoge gradske institucije. Maloljetnik je u nekoliko navrata ispoljio nasilničko ponašanje, kako u gradu, lomljenjem izloga i napadom na radnike policije, tako i u krugu škole. U svim slučajevima uzrok nasilja bio je alkohol.

Osim pojedinačnih slučajeva, pijenje je široko zastupljeno i učestalo za vrijeme nastave u školama. Na ispiranje se, po novom, ide pravo iz školske klupe. Obilaskom kafića i kontrolom točenja alkohola maloljetnicima fočanska policija pokušava da spriječi opijanje srednjoškolaca.

– Maloljetnici se opijaju i u toku nastave, pa je neophodna mnogo veća saradnja policije i prosvjetnih radnika. Evidentirano je čak da i djevojčice konzumiraju alkohol i da završavaju u bolnici na ispiranju – rekli su u policiji.

Učenici alkohol, najčešće rakiju, donesu od kuće ili kupe pivo u prodavnici i ta pića konzumiraju u krugu škole ili u obližnjim parkovima.

– Alkohol je srednjoškolcima veoma lako dostupan. Omladina još od ranog uzrasta konzumira alkohol i kada iz osnovne dođu u srednju školu, već imaju naviku da vole da piju. Nekada davno su profesori ulazili u kafiće i đake tjerali iz njih, ali tada nije bilo ovoliko kafića kao danas – rekla je Borka Kovač, direktor Srednjoškolskog centra u Foči.

O mjerama suzbijanja maloljetničkog opijanja policija ne može mnogo da govori. Kažu da zakon znatno usporava njihov rad.

– Prema zakonu, maloljetnom licu se može uzeti izjava samo u prisustvu branioca, kojeg sud odredi, i u prisustvu socijalnog radnika i roditelja. Dakle, mora se sačekati da prvo sud donese rješenje o imenovanju branioca, što obično zna da potraje, pa tek onda mogu da se preduzmu određene mjere. Nedavno je isti maloljetnik počinio tri krivična djela, a policija još uvijek nije u mogućnosti da uzme od njega zvaničnu izjavu – pojasnili su u policiji.

I organi reda i prosvjetni radnici slažu se da problemi ove prirode najčešće potiču iz kuće i da je neophodno animirati roditelje da mnogo više računa povedu o ponašanju svoje djece.

– U ovakvim slučajevima nisu isključene ni kazne za neodgovorne roditelje. Sljedećih dana policija će pojačati obilaske ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji, te parkova i pijaca u blizini srednje škole, gdje je uočeno da se učenici najčešće opijaju – rekli su policajci.

Psiholog Aleksandra Salamadić kaže da ne postoji jedan razlog ni objašnjenje zašto se maloljetnici okreću alkoholu.

– Jedni to rade da bi bili dio grupe, drugi da bi dokazali da su odrasli, treći iz radoznalosti i zabave, a četvrti konzumiraju alkohol čak od malih nogu – rekla je Salamadićeva.

Apel

Iz policije su apelovali na sve subjekte uključene u ovu problematiku da o svim problemima obavještavaju stanicu policije, kako bi se uspostavila bolja saradnja i veće međusobno povjerenje. Istim povodom, u stanici policije biće održan i sastanak sa vlasnicima ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji, kojem će prisustvovati i komunalni policajci, te predstavnici opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,