Opština Višegrad vlastitim sredstvima podstiče poljoprivredu proizvodnju

29.11.2011.

Podsticaji poljoprivrede

NAMJENSKA SREDSTVA ZA SELO I POLjOPRIVREDU

VIŠEGRAD – Opština Višegrad je u 2011. godini poljoprivrednim proizvođačima isplatila 250. 000 maraka podsticajnih sredstava, iz namjenskog dijela budžeta za razvoj sela i poljoprivrede.

Tim povodom načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović potpisao je ugovore sa korisnicima podsticajnih sredstava.

– U odnosu na prošlu godinu novina je što smo u 2011. Godini putem ovih podsticajnih sredstava plasirali 100. 000 maraka za proširenje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Tako ćemo nastaviti i dalje uz nastojanje da za razvoj poljoprivrede i sela izdvojimo još više podsticajnih sredstava, rekao je načelnik Popović.

On je podsjetio da je podsticajna sredstva dobio veliki broj poljoprivrednika za organizovanje proizvodnje u oblasti voćarstva, ratarstva, stočarstva, peradarstva, pčelarstvo, za otkup mlijeka i plastenmičku proizvodnju, a poljoprivrednici su dobili i sredstva za nabavku mehanizacije, analizu zemljišta, kao i za vanredne potrebe.

– Sva podsticajna sredstva su namjenski utrošena, obzirom da ih poljoprivrednici dobiju tek nakon nabavke mehanizacije i priplodnih grla stoke, zatim nakon sjetve, te prodaje mlijeka i drugih proizvoda, što se dokumentuje odgovarajućim računima, naglasio je Popović.

On je podsjetio da je opština Višegrad uz vlastita podsticajna sredstva, zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, CRS – a i IFAD – a, u ovoj godini za razvoj seoske infrastukrure i poljoprivrede plasirala oko milion maraka.