Osuđeni na osnovu iznuđenih dokaza

Dan - 12. novembra 2011. 058.ba

Zatvor u Foči

FOČA – Tražićemo hitno formiranje tima za pružanje pravne pomoći-najavili Ćurguz i Košarac nakon posjete fočanskom zatvoru

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz i šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina RS Staša Košarac najavili su formiranje pravnog tima za pomoć srpskim osuđenicima za ratne zločine. Ćurguz i Košarac su juče posjetili osuđenike koji kaznu izdržavaju u zatvoru u Foči.

– Mnogi su nam rekli da su, identično kao u slučaju Korićanske stijene, i u njihovim predmetima inspektori Sipe iznuđivali izjave na osnovu kojih su podizane optužnice, a kasnije presuđene dugogodišnje kazne za nešto za šta nema osnova. To je elementarno kršenje ljudskih prava, da se neko ko je nevin optuži i osudi. Da li je moguće da se izrekne drakonska kazna generalu Novaku Đukiću, a da on nema veze sa događajem ili bilo kojem osuđeniku iz bilo kojeg naroda. Zašto ne traže prave krivce. Insistiraćemo odmah kod predsjednika Vlade RS da se pod hitno formira pravni tim koji će pružiti pravnu podršku ovim ljudima. Odredićemo lica za svakodnevnu koordinaciju sa osuđenicima. Ima tu još dosta potreba, da posavjetujemo ljude na koji način mogu ostvariti penziju, imaju li dovoljno staža, imaju li uslove za invalidsku penziju ili za neke druge potrebe iz sfere socijalne zaštite- rekao je Ćurguz nakon razgovora sa devet od ukupno 37 bivših ppripadnika Vojske RS koji kaznu za ratne zločine izdržavaju u fočanskom zatvoru.

Šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina Staša Košarac smatra da Srbi nemaju ravnopravan tretman pred Sudom BiH.

– To se posebno odnosi na retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine koji se odnosi samo na Srbe. To je apsurd. Srpska ne želi da zaštiti nekoga ko je eventualno odgovoran, ali tražimo da Srbi optuženi za ratne zločine imaju jednak tretman pred pravosudnim institucijama BiH- rekao je Košarac.

Dodao je da su osuđenike informisali da izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i Tužilaštva BiH nisu podržani od strane predstavnika Srba i Hrvata u institucijama BiH.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: