Pješčane piramide turistički adut Foče

Glas Sprske - 08. novembra 2011. 058.ba

FOČA - Pješčane piramide

FOČA – Pješčane piramide su jedan od najvećih turističkih aduta opštine Foča i ujedno veliki neiskorišćeni turistički potencijal.

Za njih se čulo, o njima pisalo, mnogi su u pohodili ovu fočansku Đavolju varoš. Iako se nalaze na devetom kilometru puta Foča – Sarajevo kod Miljevine, u mjestu Pirni do, piramide su godinama bile nepristupačne i neuređene, bez signalizacije i nedovoljno promovisane.

Da bi se ovakva slika prirodnog dragulja promijenila, Planinarsko društvo „Zelengora“ Foča, u saradnji sa gradskom Turističkom organizacijom, pokrenulo je niz aktivnosti.

– Sprovodimo projekat „Unapređenje lokaliteta pješčanih piramida“, čija je vrijednost 15.000 maraka, a finansiraju ga UNDP i Evropska unija, sve s ciljem da piramide dobiju na značaju i da bi ova lokacija postala primamljiva turistička destinacija – rekao je predsjednik PD „Zelengora“ Milutin Tijanić.

On je dodao da su članovi ovog društva već očistili i uredili piramide, te postavili brojne turističke rekvizite.

– Lokalitet je očišćen od rastinja, postavili smo i klupe, korpe za otpad i izgradili drvenu zaštitnu ogradu. Ništa od ovoga prije nije bilo i piramide su djelovale, iako prelijepe i jedinstvene, nekako zapušteno – ispričao je Tijanić.

Fočanski planinari su se pozabavili i promocijom piramida.

– Angažovali smo stručnjaka za dizajniranje letka o piramidama, prikupljamo materijal za štampanje brošure, a u toku je i obuka deset vodiča koji će turistima olakšati put do njih i na pravi način ih upoznati sa ovim jedinstvenim prirodnim bogatstvom u Foči – dodao je Tijanić.

U TO Foča predviđaju da će se uređenjem pješčanih piramida povećati broj posjetilaca za najmanje 30 odsto.

– Podržali smo ovaj projekat kako bi se ponovo povećao broj turista i zaljubljenika u prirodne ljepote, jer su piramide nekada bile posjećenije nego danas – rekli su u TO Foča.

Piramide rastu

Dugogodišnjom erozijom tla pješčane piramide su nastajale kao posljedica agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova. Izbrazdani pješčani stubovi se uzdižu iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu, te predstavljaju izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, nego, naprotiv, rastu. Prema pisanju putopisca i geografa Dragutina Deroka, postoji teza da su ove piramide stare više od dvije stotine godina.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: