Predstavljena monografija o Andriću autora Jovana Delića

23.11.2011.

Ivo Andrić

Monografija “Ivo Andrić – most i žrtva” prof. dr. Jovana Delića predstavljena je danas u prepunoj sali Doma vojske u Beogradu.

Ovom knjigom, u izdanju “Pravoslavne reči” iz Novog Sada i Muzeja grada Beograda, obeležava se 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade za književnost, 100 godina od objavljivanja prvih pesama i najavljuje treći – 120 godina od rođenja Ive Andrića.

Na promociji su govorili recenzenti Rajko Petrov Nogo i Dragan Hamović, akademik Matija Bećović, autor Jovan Delić, direktorka Muzeja grada Beograda, Danica Jovović Prodanović i direktor “Pravoslavne reči” Zoran Gutović.

Govoreći o monografiji, Hamović je naglasio da je autor organizovao i dopunio svoje radove u Andriću i “nastojao da ukaže koga imamo i koga moramo držati ako nam je do nas stalo”.

Rajko Petrov Nogo govorio je o Andriću i njegovim knjigama koje su “knjige najdubljeg srpskog samospoznanja”. On je ocenio da je luksuzno opremljena monografija sa reprodukcijama, fotografijama i dokumentima celovit pogled na lik i delo Andrića pisana iz “ptičje perspektive”.

Akademik Bećković pozdravio je enciklopedijsku monografiju o velikom književniku koga je uz Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša nazvao trećim stubom na kojima počita srpska kultura.

Bećković je naglasio da je Andrić sam izabrao kojem narodu će pripadati i čijim će jezikom pisati, što se vidi i u činjenici da u celoj knjizi ne postoji nijedna fotografija Andrićevih roditelja zbog čega izgleda kao da je, kako je rekao, Andrić sebi i svom delu otac i majka.

Sam autor takođe je ponovio da je Andrić izabrao kom narodu će pripadati i na kojem jeziku će pisati. On je ukazao i na jednu tehničku grešku koja se potkrala izdavačima i koju on vidi kao “duboku istinu i pravdu”. Naime, ispod omota, na korici knjige nema njegovog imena već samo ime Ive Andrića.

Danica Jovović Prodanović je u ime Muzeja grada Beograda koji upravlja i spomen muzejom Ive Andrića izrazila veliku zahvalnost i zadovoljstvo što je muzej učestvovao u projektu, a Zoran Gutović je monografiju nasvao malim doprinosom obeležavanja značajnog datuma za srpsku kulturu.

Promociju su dopunili dramski umetnici Ljiljana Blagojević i Branislav Lečić koji su čitali odlomke iz Andrićevih dela.