Putari u našoj opštini spremni za zimu

Sreten Mitrović - 29. novembra 2011. 058.ba

Rogatica-Čišćenje snijega

SNIJEG MOŽE POČETI

ROGATICA – Iako još nisu zabilježene prve sniježne padavine, u našoj opštini na snazi je Plan zimskkog održavanja gradskih ulica, lokalnih i ostalih puteva, kojih kad se sve sabere ima oko 370 kilometara. Podijeljeni su na pet zona sa prvim, drugim i trećim prioritetom, a tu su i „ostali putevi“.

– U prvom prioritetu prve zone, kaže referent za saobraćaj, puteve i inspekciju u ovoj oblasti, Svjetlana Bijeljanić, su gradske ulice sa 22, 5 kilometara dužnih metara i putevi Rogatica – Rasadnik i Rogatica – Živaljevina – Kovanj u dužini od 4, 8 kilometara. I ostale zone imaju svoje prioritete. Na putevima prvog prioriteta, prema Planu zimskog održavanja, ne smije biti prekida saobraćaja. Na putevima drugog prioriteta može doći do prekida saobraćaja samo u vrijeme uklanjanja smetnji, ali ne duže od šest časova u toku 24 časa.

Treći prioritet znači čišćenje snijega nakon prestanka padavina, a najkasnije u roku od 72 časa, dok će se „ostali putevi“ čistiti po potrebi i na osnovu raspoloživih kapaciteta.

U drugoj zoni najviše je lokalnih puteva. To su putevi koji povezuju sjedišta mjesnih zajednica sa centrom opštine a nisu „naslonjene“ na magistralni ili regionalni put, o čijoj danonoćnoj prohodnosti preko „Romanijaputeva“ brine JP „Putevi RS“, i nekategorisani putevi od mjesnih zajednica do većih sela.

– Ove godine u budžetu opštine za zimsko održavanje puteva obezbijeđeno je 58. 500 maraka. Putem javnog oglašavanja izabrani su i „čistači“ snijega. To su „Ileks“ iz Rogatice koji će čistiti grad, prigradska naselja i područje mjesnih zajednica Stjenice, Mesići, dio Kukavica i Gučevo. AD „Stara Gora“ će čistiti plato Borika i puteve u Žepi, a DOO „Transkop“ iz Rogatice puteve na području Seljana, Osova, Kozići i donji dio Kukavica, dodala je inspektorka Bijeljanić.

Ugovori za održavanje puteva traju do zaključno sa 15. Martom iduće godine. Ako bi vremenske prilike uslovile potrebu produženja čišćenja snijega, slijedili bi aneksi ugovora i dodatna sredstva za održavanje prohodnosti, kaže se u Planu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,