Vila “Džoli“ otvara vrata izbeglicama

03.11.2011.

zgrada Anđeline Džoli

Izbeglice iz stare ekonomske škole u Rogatici dočekale ključeve novih stanova. U novu zgradu useliće se porodice sa spiska filmskog para Džoli-Pit

ROGATICA – U Vilu „Džoli“, u Rogatici, u četvrtak u 11 sati, pod velikim merama bezbednosti, ključeve od 12 garsonjera i dva jednosobna stana, dobiće stanari bivšeg kolektivnog centra u staroj Ekonomskoj školi. U njoj su 15 godina stanovale izbeglice, ostale bez imovine u minulom ratu u BiH.

Svi oni su u sredu sa načelnikom opštine Radomirom Jovičićem potpisali ugovore o korišćenju stanova, koji su odnedavno u opštinskom vlasništvu. Još se ne zna ko će i da li će neko iz Ambasade SAD uručiti ključeve stanova u „Vili Džoli“, kako su je popularno nazvali njeni budući stanari, u zahvalnost Anđelini Džoli i Bredu Pitu, koji su kod Vlade SAD izdejstvovali 500.000 dolara za stambeno zbrinjavanje beskućnika iz rogatičke Ekonomske škole.

Zbog nedavnog vehabijskog napada na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, u Rogatici, kroz čiji centar grada prolazi put Sarajevo-Novi Pazar, već nekoliko dana primetne su pojačane kontrole i nadzor. I od novinara, dopisnika sa ovog Gornjedrinskog regiona traženo je da ranije dostave akreditacije na adresu opštine. Obavešteni su da pristup zvaničnicima na službenom otvaranju „Vile Džoli“ neće biti moguć, već da će se za njih, nešto kasnije, organizovati konferencija za medije.

Ono što se već sada zna je da će neuseljene ostati dve garsonjere, pošto je Miodrag Makivić, koji je ovde kao ratni dobrovoljac došao iz Srbije, preminuo, a to se dogodilo i Petku Kokošarcu, iz Goražda.

– Juče smo preko Centra za socijalni rad, u zasebnu kuću, potpuno uslovnu za stanovanje smestili Ranku Adnan i Radu Rosić, takođe dugogodišnje stanarke Ekonomske škole. One su se spletom okolnosti našle u sobama, u kojima su živeli pokojni Makivić i Kokošar, a inače nisu bile prisutne u vreme posete filmskog para Džoli-Pit. Tako se nisu našle na njihovom spisku. Neki mediji su od toga napravili senzaciju. To još ne znači da se, možda, one neće i useliti u preostale dve garsonjere, za koje će opština raspisati naknadni konkurs – kaže za „Novosti“ Milenko Janković, koji u opštini Rogatica vodi resor izbeglog i raseljenog stanovništva.

Za izgradnju ovog objekta Ambasada SAD u BiH je putem austrijske organizacije „Hilsverk“ obezbedila 500.000 dolara, Ministarstvo za izbegle i raseljene Republike Srpske 50.000 KM, koliko je izdvojila i opština iz budžeta.

Opština je, osim novca, obezbedila i zemljište, priključke za struju, vodu i telefon.

(Novosti)