Sitni lopovi u Foči ne biraju plijen, kradu sve što stignu

24.11.2011.

Lopov

Okom vide, rukom nose

FOČA – Kako je ekonomska situacija sve teža i teža tako se pojedini Fočaci okreću sticanju bilo kakve imovinske koristi ne libeći se više nimalo da na tom putu prekrše i zakon. U ovoj godini lokalni kradljivci “rade” više nego ikad, a plijen ne biraju. Na meti su im najviše sirovinski materijali, rakijski kazani, kablovi, zatim obuća, ribarske i rudarske čizme, odjeća sa štrika, alati, paštete, salame, kozmetika, drva, novac, a bilo je i krađa životinja iz domaćinstava.

U policiji kažu da je jedno vrijeme bila prava poplava obijanja vikendica i kuća u ruralnim područjima.

“Kralo se sve, najviše sirovine koje su tražene na tržištu, bakar, gvožđe, aluminijum. Rakijski kazani su mahom otuđivani, elektroinstalacije, čak su iz jedne kuće ukrali i ribarske čizme. Kradljivci su se bazirali na ruralna područja opštine, najviše je krađa bilo u MZ Dragočava i MZ Godijeno i to najčešće noću”, kažu u policiji.

Krupnih krađa i pribavljanja velike imovinske koristi nije bilo, ali sitnih i bizarnih ne manjka.

“Imali smo čak i jedno vrijeme seriju krađa obuće, odnosno gojzerica i čizama i to u gradskim naseljima. To je činila grupa uživalaca narkotika koji su na svaki način željeli doći do novca”, pričaju u policiji.

U policji se čak desio slučaj da je jednom došao čovjek da prijavi kako mu je neko ukrao konja.

“Čovjek je jednog dana došao i rekao da mu je neko ukrao konja, koji mu zimi boravi u planini, a s proljeća mu korsti u radovima u polju”, ispričali su policajci i dodali da mnogi ljudi ne čuvaju svoju imovinu dovoljno, a od policije očekuju pomoć po svaku cijenu.

Lopovski profili sa područja grada su raznoliki. Različita je i starosna struktura ”lopova” kao i njihov povod krađe. Jedni kradu da bi preživjeli, drugi iz iskušenja, treći iz želje, a četvrti iz opsesivnog nagona, poznatog kao kleptomanija.

“Trenutno su na tržištu visoke cijene metalnih sirovina, pa zbog toga se krade ovaj materijal, bukvalno zbog zarade. Druge krađe su iz nužde, poput krađe ulja, pašteta i salama i nisu u malom broju, dok se po tržnim centrima najčešće kradu kozmetički preparati, a počinioci u ovom slučaju uopšte nisu teškog materijalnog stanja, čak pripadaju bogatom sloju društva”, kažu u policiji.

Krim inspektori objašnjavaju da se sitni kradljivci rukovode konkretnom dobiti ukradene robe ne vodeći računa o njenoj pravoj vrijednosti i šteti koju izazivaju.

“Na primjer, jedan rakijski dobar kazan košta oko 3 000 maraka, kada se ukrade i preproda njegova cijena je oko 300 do 400KM. Kada se počinioci otkriju, a to se najčešće desi, slijedi im sankcija, a vlasniku otuđenog materijala nanesena je poveća šteta”, pojasnili su inspektori.

Mještani MZ Godijeno koje se od početka ove godine najčešće “pelješi” kažu da je skoro svaka kuća bila pljačkaška meta.

“Od Dragočave do Slatine obijale su se kuće i vikendice najmanje jednom, pa čak i do tri puta. Lokalni pljačkaši nosili su sve, najviše željezne predmete, bušilice, brusilice, čekiće, krali su čak i čizme “rudare”, odvaljivali patos i nosili, a nedavno je jednom komšiji ukradena i ovca iz staje”, ispričao je Dragoslav Stanojević, predsjednik MZ Godijeno.

Fočanska policija rasvijetlila je skoro sve slučajeve sitnih krađa, dok se sankcijama bavio sud. Uzimajući u obzir mnoge društvene faktore, policajci predviđaju da će i naredna godina biti veoma karakteristična po pitanju krađa i očekuju čak i porast.

Situacioni kradljivci

U naselju Gornje Polje meta kradljivaca bio je čak i veš sa štrikova. Mještanka ovog naselja D.F. ispričala je da joj se sa štrika tokom noći ukradeno par farmerki, sinovljeve patike i majice.

“Neko je naišao i spazio i vjerovatno mu dobro došlo”, kaže D.F.

Krim policajci ovakve kradljivce stručno nazivaju “situacionim izvršiocima”. Riječ je onima koji ne planiraju da izvrše krivična dijela, ali ih određena situacija navede na krađu, ili im se na trenutak to učini bezopasno, a teren bude “čist”.