Spašavanje lijepe „Dubrovčanke“

SRNA - 25. novembra 2011. 058.ba

Dubrovčanka

FOČA – Kući Hadživukovića u Foči, jednoj od najstarijih i najljepših srpskih kuća izgrađenih u 19. vijeku u ovom gradiću, prijeti rušenje, zbog nemara i dotrajalosti!

Da se to ne bi dogodilo, ovih dana počela je djelimična sanacija kuće u blizini starog jezgra Prijeke čaršije. Da se spasi što se spasiti može.

Radnici preduzeća „Petković“ iz Novog Goražda užurbano koriste lijepe dane da zaštite objekat kome popuštaju i krov i zidovi.

„Zamijenićemo stari krovni pokrivač i učvrstiti zidove koji su ozbiljno nagriženi vlagom i starošću, s tim što se neće odstupiti od autentične arhitekture objekta, koji po ljepoti, zaslužuje da se nađe na listi zaštićenih objekata istorije i kulture ovog grada“, kaže Olivera Elez, zamjenik načelnika opštine Foča.

Ona kaže da se opština prije nekoliko godina obraćala Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske sa prijedlogom zaštite ovoga objekta, ali odgovora nije bilo.

Kuća Hadživukovića, površine 400 metara kvadratnih, zarasla u korov, godinama je služila kao odlagalište alata komunalaca.

Mjesecima već ona je prava opasnost za prolaznike, jer sa dotrajalog krova na ulicu, padaju oštećene „ćeramide“ i dijelovi kamenih ploča.

Zub vremena i nebriga nagrizli su 150-godišnju građevinu, čijoj se arhitekturi i danas dive brojni poštovaoci graditeljstva i kulturno-istorijskog nasljeđa u staroj Hercegovini.

Posebno se ističu skladni, lijepo klesani kameni blokovi kojima je zidana, kao i dvadesetak metalnih vrata i prozora, sa „demirima“, izlivenih od gvožđa i sa ukrasima.

„Kuća je izgrađena oko 1861. godine, a njen posljednji vlasnik, nakon Nika, bio je Milan Hadživuković, čuveni fočanski trgovac i član Trgovačkog društva `Pobratimstvo`. Milan se o građevini brinuo sve do smrti 1951. godine. Osamdesetih godina prošlog vijeka kuća je prešla u vlasništvo Komunalnog preduzeća `Izvor` koje o njoj nije vodilo potrebnu brigu“, priča Dragica Ćurčić, kustos Muzeja u Foči.

Tek ove godine, kada su komunalna preduzeća u Republici Srpskoj postala vlasništvo lokalnih zajednica, prešlo se na spasavanje stare, lijepe „Dubrovčanke“.

Ovaj objekat je i nazvan Dubrovačka kuća zbog toga što su ga gradili najbolji neimari – Dubrovčani.

Zbog istorije i kulture, ali i njene neobične ljepote, Fočaci misle da je zaslužila mnogo bolju sudbinu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,