Sve plodnija saradnja Poljskih gradova sa Novim Goraždom

26. novembra 2011. 058.ba

Novo Goražde - Sporazum sa Poljacima

SPORAZUM USMJERAVA BUDUĆU SARADNJU

NOVO GORAŽDE – Ovih dana je u Novom Goraždu boravila delegacija Poljskih gradova Pivnična Zdroj i Novi Sonč, u kojoj su bili predstavnici udruženja preduzetnika Krakovskog okruga, iz firme „Jarecki“ koja se bavi proizvodnjom mašinskih konstrukcija, te predstavnici Skautskog udruženja iz Novog Sonča. U delegaciji je bio i Tadeuš Ptaznik, koji je devedesetih godina boravio na prostorima Bosne i Hercegovine u sastavu misije UN-a.

Domaćini su goste upoznali sa raspoloživim privrednim kapacitetima, posebno sa proizvodnim halama koje su nakon stečaja praktično poluprazne.

Po riječima Tomislava Čarapića, načelnika odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Novo Goražde, gosti iz Poljske obišli su „Fabriku mašina“, „Hip-eks“ Hladnjaču, Zemljoradničku zadrugu „Napredak“, a sa posebnim zanimanjem razgledali su napušteni podzemni objekat Soča, te objekat distributivnog centra.

-Članovi Poljske delegacije iskazali su interesovanje za ulaganja u proizvodne kapaciotete na području opštine Novo Goražde, te produbljivanje već započete kulturne saradnje, naglasio je Čarapić.

Ovom prilikom potpisan je sporazuma o međusobnoj saradnji između Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Novo Goražde i Poljskog Skautskog udruženja iz Novog Sonča.

Cilj potpisanog sporazuma je, kako je naglašeno, inspirisanje i podrška kulturnoj razmjeni djece i omladine dviju zemalja zbog olakšavanja njhovog intelektualnog i fizičkog razvoja iz različitih socijalnih sredina.

-Potpisani sporazum će se provoditi kroz organizaciju ljetnjih kampova za djecu i omladinu, podržavanje raznih formi obrazovanja, zatim razvoja i organizacije turističkih aktivnosti, uključujući posebno turističke atrakcije Novog Sonča i Novog Goražda, promovisanje reda i sigurnosti, kao i prevencije socijalne patologije. Ovim sporazumom će se posebno podsticati Evropske integracije sa razvijanjem kontakata i kooperacije između lokalnih društava, radeći za dobrobit Malopolske regije u Poljskoj i grada Novi Sonč, kao i Novog Goražda i okolnih opština, te organizovanje i promovisanje volonterskih programa, pojasnio je Čarapić.

KUD Sveti Djordje u Poljskoj

KUD „Sveti Đorđe“ u Poljskoj

Kako je dogovoreno prva aktivnost iz ovog sporazuma će biti oragnizovanje ljetnjeg kampa u avgustu 2012. godine, za djecu iz Novog Goražda u Pivnićni u Poljskoj, a nakon toga za djecu iz Poljske u Novom Goraždu.

-Ono što je veoma važno planirali smo pokretanje aktivnosti na izradi zajedničkih projekata sa kojima ćemo aplicirati prema fondovima Evropske Unije, ističe Čarapić.

Sporazumu o saradnji je prethodilo ljetošnje učešće članova folklornog ansambla KUD-a „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda na poznatom Međunarodnom festivalu folklora u Novom Sonču, te posjeta delegacije opštine Novo Goražde ovoj Poljskoj regiji.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,