Udruženje “Volf” čisti jezera na Zelengori

15.11.2011.

Zelengora

FOČA – Članovi Udruženja za pomoć u vanrednim situacijama “Volf” iz Foče organizovali su čišćenje tri lednička jezera na planini Zelengora – Donje i Gornje Bare i Orlovačko jezero.

Desetak članova ovog udruženja, opremljenih najsavremenijom opremom za ronjenje i podvodno čišćenje, ovih dana trebalo bi da počnu sa čišćenjem tri jezera.

“Riječ je o projektu zaštite čovjekove okoline kroz građanski aktivizam, koji finansira Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/”, rekao je Srni predsjednik Udruženja “Volf” Nenad Ikonić.

Prema njegovim riječima, svih osam ledničkih jezera na planini Zelengori, koje zbog ljepote zovu gorske oči, u posljednje vrijeme suočeno je sa pojavom zarastanja mahovinom i lišajem, što ugrožava jezersku floru i faunu, a nepovoljno utiče i na kvalitet jezerske vode.

Projekat čišćenja jezera od samoniklog šiblja i barske vegetacije trajaće pet mjeseci.

Za tu priliku Udruženje je u blizini jezera formiralo i stalni kamp, u kome danonoćno borave članovi “Volfa”. Nakon čišćenja jezera, biće izvršeno poribljavanje Donjih i Gornjih Bara i Orlovačkog jezera autohtonom vrstom riblje mlađi.