Useljena vila Anđelina

03.11.2011.

Zgrada Anđeline Džoli

ROGATICA – Stanovnicima kolektivnog centra u Rogatici juče su uručeni ključevi stanova u vili “Anđelina”, kako je nazvan objekat koji je izgrađen zahvaljujući angažovanju poznate holivudske glumice i ambasadora dobre volje UNHCR-a Anđeline Džoli.

Ambasadori SAD u BiH Patrik Mun i Republike Austrije Donatus Kun, načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić i Suzana Jašarević, šef Misije “Hilfwerk Austria Intternational”, juče su svečano otvorili vilu, u koju je useljeno 11 socijalno ugroženih porodica sa 13 izbjeglih i interno raseljenih lica.

Vilu “Anđelina”, koja u prizemlju i na spratu ima 14 stanova sa 440 kvadrata i jednom prostorijom za zajedničke aktivnosti, izgradilo je preduzeće “Astra plan” iz Brčkog.

Među porodicama koje su u prisustvu velikog broja zvaničnika i stanovnika Rogatice dobile ključeve novog stana su i sestre Lena (78) i Mara (73) Babić, izbjeglice iz goraždanskog sela Vijnin. Sestre kažu da nikada neće zaboraviti Anđelininu posjetu, na Vaskrs 2009. godine, pa su na ceremoniju došle sa njenom fotografijom.

– Ne mogu da vjerujem da je taj susret sa lijepom glumicom riješio naš životni problem. Dobile smo krov nad glavom i neizmjerno zahvaljujemo Anđelini i svima koji su na bilo koji način pomogli da se danas radujemo – rekla je Lena Babić.

I izbjeglica iz Sarajeva Goran Marković (48) neizmjerno je srećan što je došao kraj njegovog životarenja po neuslovnim prostorijama kolektivnog centra.

– Kada sam čuo da ćemo dobiti stanove, nisam mogao da vjerujem, ali, evo, sada sam siguran da to nisu bila prazna obećanja – rekao je Marković.

Krov nad glavom u vili “Anđelina”, čime su definitivno poslije 15 godina zatvorena vrata kolektivnog centra, dobili su i Vida Matović, Miodrag Čvoro, Milka Andrić, Radislav Rosić, Persa Radović, Borka Mandžo, Radenko i Ljiljana Vidaković sa jedanaestogodišnjim sinom Nemanjom, najmlađim stanarom vile “Anđelina”. Taj srećni trenutak, nažalost, nisu doživjeli Miodrag Makivić i Petko Kokošar, koji su na početku gradnje “Anđelinine kuće” bili na spisku za stanove, ali su u međuvremenu preminuli. U stanove koji su bili njima namijenjeni useliće se neko od korisnika socijalne pomoći, samohranih roditelja, povratnika ili raseljenih lica.

Finansiranje gradnje

U izgradnju vile “Anđelina” utrošeno je ukupno 638.429 američkih dolara. U finansiranju gradnje učestvovali su vlada SAD, koja je obezbijedila pola miliona dolara, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS sa 50.000 KM, koliko je izdvojila i opština Rogatica, obezbijedivši i projekat, zemljište u centru grada, dozvole i infrastrukturu. USAID je učestvovao sa 30.000 KM, a implementator projekta bio je austrijski “Hilfwerk”, predstavništvo u Sarajevu.

(Glas Srpske)